Sunday, April 17, 2016

"Päevad"



   Esimesed 10 minutit noortefilmist istusin suu ammuli ja kõrvad kinni (tümps tagus läbi kuulmekile) ning kujutasin ette, kuidas koju jõudes torman kohe arvutit avama ning kirjutan midagi sellist, et "Eesti esimene Oskar...." :D Filmi keskmine kolmandik oli nagu kodumaine toode ikka - süüa ju võid, aga maitset pole, nämmuta palju tahad. Lõpp läks pisut piprasemaks ja veidral kombel kummitasid karakterid ka järgmisel päeval, aga tervikuna pisut ligadi-logadi süžeeliinidega, vaatajale suurelt jaolt arusaamatuks jääv debüüt.
Aga kiituseks tuleb öelda, et olustik oli üsna ehe (mõned apsud - näiteks autode numbrimärgid - püüdlikult olid küll peale kleebitud ülevaatuse kleepsud, aga numbrimärk erines minu praeguse auto omast vaid mõne numbri võrra), külameeste "töö", mis seisneb kellegi metsa varastamises, korterid ja kontorid, autorondid.
Piiparid olid mu töömeestel küll mitu aastat varem ja taskutelefon mahtus sel ajal juba ka sõna otses mõttes rinnataskusse (või siis dresside taskusse), aga moblasid ei olnud kellelgi, ka mitte kohalikul "autoriteedil".
Aga iga algus on algus ja loodame, et Triinul ka edaspidi on produtsentide soosing ja ehk on tulekul veel nii mõnigi "ajaloofilm":P
    Mitmed kirjutajad on võrrelnud "Klassikokkutulekut" ja "Päevi...", mina annan kindla eelistuse esimesele -
märksa professionaalsem, tugavamad näitlejad ja stoori, mis tost, et äraleierdatud stoori. Ega teemaks polnudki  jalaga tagumikku-tort näkku naljad ju!
    Lõpetuseks kiidan Petsi mänginud Kait Kalli, ka vana Toompere oli oma eheduses väga hea.

Pildil suvalise noored külapoe taga, aasta siis oli kuusknd viis.

4 comments:

helle said...

Väga noriv oled pisiasjade suhtes(autonumbrid, piipar, mobla). Mulle küll film mõjus, sest ma mõtlesin nähtule veel mitu aega tagantjärele. Masendav oli see 90ndate Eesti, lootusetult masendav. Head osatäitmised, isegi episoodilised ja mitteprofessionaalsed olid head. Muusika meeldis, et oli ajastutruu.
"Klassikokkutulek" ei ole originaalstsenaariumi järgi, see aga oli. Minu jaoks pluss.
Tubli tüdruk, Triinu!

konn, lendav konn said...

Helle - loe nüüd uuesti! Minul on kirjas "kiidan olustikku" ja "mõned apsud", aga sinul "väga noriv oled" :D
Inimesed ongi erinevad ja mis pärnakale väga meeldib, ei pruugi päälinlasele mitte peale minna:P

helle said...

Tegelikult ei saakski neid filme võrrelda, sest nad on eri žanrist, ühendavaks asjaoluks üksnes, et Eestis tehtud. Hindame skaalal meeldib/ ei meeldi 1st kuni 10ni.
Ma vaatan kõik eesti filmid patriotismitundest ära.

konn, lendav konn said...

Aga ikka lugesid uuesti?:P