Friday, August 23, 2019

Betoonhingede aegu

   
 Hea toimetaja Siiri, kirjanikunimega S.M.Rattiste üllitas raamatu meestest, tööst ja tungidest. Algselt näidendiks (ja see on arusaadav esimestest lehekülgedest alates) kirjutatud teos kirjeldab läbi tegelaste tihedate dialoogide kitsal üüripinnal elavate võõrtööliste igatsusi, lootust ja otsinguid parema järel - olgu selleks siis raha, suhted või meelerahu. Tegelastel on oma prototüübid, küll miksitud ja täiendatud, aga arvata asjaosalistele endile  äratuntavad. Aastakümneid lahe põhjakaldal suuremaid ja väiksemaid tööotsi teinuna võin kinnitada, et töömeeste elu niimoodi käibki - kel pisut kehvemini, kel märksa paremini, aga täitumatute unistuste palett on igaühel.
     Esimesel lugemisel jäävad paljud allhoovused ja ütlematajätmiste taha peitunud nüansid tähelepanuta ja tore on ülelugemisel asjaosaliste peas värskema pilguga ringi vaadata. Kui millegi üle nuriseda, siis tööst - mille pärast ju mehed õigupoolest Soome läinud ongi - on üsna pealiskaudselt üle libisetud, aga see on ka arusaadav - näidendis elavat ehitustööd kujutada oleks keeruline ja ka tarbetu.
    Raamatu viimane peatükk jättis mulle küll mulje, et sel teemal peaks järg tulema - sest iga lõpp on millegi algus:)
    Keda huvitab pisut sügavam lugemine eestlaste tööelust Soomes, siis raamat on saadaval hästivarustatud raamatukauplustes ja eile raamatukogu visiteerides leidsin "Betoonhinged..." värske kirjanduse riiulilt.
  Pilt apollo.ee

1 comment:

Kaamos said...

Aitäh, tore uudis!
Poleks osanud ise seda leidagi..