Thursday, July 2, 2020

Fotojaht #kivi



Silikaatkivi on valmistatud lubjast ja kvartsliivast ning kivistunud kõrge rõhu all oleva auru keskkonnas. Ehitajate poolt hinnatud, kui ilmastiku- ja tulekindel, heliisoleeriv ning väga vastupidav ehitusmaterjal.
Kuuekümnendatel oli igal mehel unistus oma perele ehitada silikaattellistest puhta vuugiga maja.
Paljudel ka õnnestus.

Pildil silikaattlelliste hunnik söödaveski ehitusel, meie seast lahkunud Reps (ristinimega Rein) tõmbab mörti müüritisega tasa. Majand pakkus küll puldanist töökindaid, aga keegi ei kasutanud - need rohkem segasid, kui aitasid. Ei mäleta, et keegi oleks mingite nahakahjustuste üle kurtnud.
Tollase kivi mõõdud olid 250x120x88 mm ja kaalus kivi 5 kilo ringis, kuivalt vähem, märjalt rohkem. Kui mörti ja kive korralikult ette anti, ladus tudeng suve jooksul seina mitukümmend tonni silikaati:)

9 comments:

Epp said...

Oo, 100% teemasse! Mis saaks rohkem kivi olla kui telliskivi.

Udo said...

Sõjaväes sai sellistest terve suur garaaž kooku laotud. Aga nagu Venemaal ikka, siis alailma jäi kividest puudus. Üks tepp-plaatide kuhi aga vedeles läheduses (küllap minuealised teavad mis tepp-plaat on). Niiet ...no loogiline. Ei tea kas see garaaž seisab veel püsti.

tegelinski said...

Sellist ehitustööd võiks võrrelda kudumisega. Ringvarrastega, ja alumisest servast alates. Silmus silmuse kõrvale, millimeeter-haaval kasvatad kõrgust. Ainult et kudumisel saad olla loomingulisem ja erinevaid mustreid katsetada.
Kusjuures, mul äiapapa oma maja 60ndatel ehitasid natukene teise mustriga, kolm rida kivi kivi peale, siis üks vaherida, ja siis jälle kordus. Ma mujal sellist pole märganud.

Kaamos said...

Ehitajat enam pole, aga kas seinad teevad veel oma kivile kohast tööd?

konn, lendav konn said...

See on klassikaline müüriseotis - viis rida, kuues siduv. Tipi-koolis õpetati:)
Aga söödaveski on püsti ja ustel lukud ees, midagi seal toimub. Eelmisel aastal käisin müüre katsumas:)

TwD said...

Silikaatmajad, tehtud niki-näki... neid on äärelinnad täis. Olen ühes 60ndatel valminud majas olnud 80ndatel: pealt imposantne, seest ahistav. Pesuruum oligi aastakümneteks lõpetamata jäänud, pesti pesukausi kohal. Lihtsad inimesed ehitasid kõhu kõrvaöt tüüprojekti järgi, aga seest oli... vaesuse apoteoos.
Eks praeguseks ajaks on uued põlvkonnad juba korra majja löönud.

konn, lendav konn said...

Nii oli, jah! Lööks isegi korra majja, aga uued omanikud(pojad) ei luba:-D

Raisakull said...

See pilt kajastab tänapäeva ülereguleeritud tööohutuse räiget rikkumist - kus on kiiver, turvasaapad? Tellingu piirdest ei tasu ka kõssata...

konn, lendav konn said...

Nii on, jah:)
Ma olin neli aastat rühmas meister, ehk otseselt tööohutuse eest vastutaja ja nende aastate jooksul, pluss esimene tööaasta lihtliikmena, ei juhtunud meie rühmades ühtegi tööõnnetust.
Kuigi rühma bussiga käisime kraavi külili:D Aga see juhtus töövälisel ajal.