Saturday, October 17, 2020

Ajakirjanduse tellimine


    

 Minu vana tädi jäi sel aastal üksikuks ning veedab nüüd aega kalmistul ning "Maxima" poes. Poest ostab ta süüa ning "Õhtulehe".  Suhtleme telefonitsi mitu korda nädalas ja siis refereerib ta mulle lehest loetut:) 

    Paar nädalat tagasi potsatas minu postkasti "Õhtulehe" sooduspakkumine - vist oli 8 eurot kuus kahe kuu tellimus. Igavene soodus ju, tellisin kohe tädi aadressile, aga teda unustasin muidugi teavitada. Eile vanainimene helistabki ja muu jutu sees teatab, et juba kolmandat päeva paneb postiljon talle postkasti kellegi teise lehe - "Õhtulehe". Mul hakkas suunurk küll tuksuma, aga lasin tal rääkida oma plaanidest varahommikul postiljoni luurata ja patakas lugemata lehti tagastada, lehti ühekaupa trepikojanaabrite postkastidesse toppida (need olevat küll venelased, aga äkki ikka loevad meie lehti) ja oma poja kaudu need trükikotta tagasi saata. Ma ei pidanud enam vastu ja rääkisin oma koeruse välja. Eks sain muidugi riielda, aga mis siis - abiks ikka!:)

    Tuli meelde meeletu noorusaeg, mil ajakirjanduse tellimiseks moodustati varahommikul pikki järjekordi, et mingisugunegi infoallikas postkasti saada. Internetti ju polnud!! Lisaks tuli defitsiitsele trükisele (näiteks "Edasi") lisaks tellida mingi vähempopulaarsem. Mina polnud kade poiss - lisaks valisin erialase ajakirja "Cвиноводство", mille kojukande aadressiks panin kursavenna oma. 

    Õndsa vabariigi-aja saabudes polnud minu südameheadus ega heldekäelisus kahanenud - otse vastupidi. Sõbrale-kursavennale sai lõõgastavateks puhkehetkedeks koju tellitud värviajakiri "Maarja". Oli sel ajal veel tolle nimega.


    Pildil töökollektiivi  poliittund - partorg  loeb ette ajalehte "Pravda". Mustad prillid on seetõttu, et punased uudised ei pimestaks!

   Tädi ka lõpuks taltus ja tänas jõulukingi eest. Nii ma seda serveerisin.  

11 comments:

tegelinski said...

Ma sain ka mingi soodustuse, aga mul nii SUUR see ei olnud.
Aga 50% kõlas piisavalt ahvatlevalt, pealegi talv tulekul, on oodata nii tubast istumist kui tule tegemist.
Ma olen väga rahul, just lugesin kokku, tervelt 10 lugu, mis tänases lehes lugeda tasub pluss suur ristsõna. Õhtuleht võiks mulle ka järgmine kord priskemat soodust pakkuda, ma olen lehte täna mitu korda kiita jõudnud... st reklaami teinud.
Aga jah, kalmistul käin, ja Maxima poes, Õhtulehte küll ei osta ... tervitused tädile ka ;)

konn, lendav konn said...

Vaatasin pangast üle - oligi kahe kuu eest 16,60
Mulle neid pakkumisi ikka tuleb, istun mingis andmebaasis sees - kunagi sai ajakirjandusest postkasti igapäevaselt täis. Tänasel päeval peale PM muud ei telli.
Tädi tänab:)

konn, lendav konn said...

Nonii - lugesin oma blogipostitust - miskipärast on seal tellimuse maksumuseks 8 eurot KAHE kuu eest. Tõde on eelmises kommis - ikka üks kuu 8 €, aga seegi on vaid kolmandik letihinnast! Vabandan eksitamise pärast:)

tegelinski said...

Novot, ma juba põdesin, et maailm nii ebaõige on ;)

Bianka said...

Ma olen eluaeg olnud Postimehe paberlehe tellija. Midagi peab ju inime hommikusöögi kõrvale lugema :) Telefonist või arvutist lugemine pole see... olen proovinud. Aga kui ühel hetkel saabus aeg, kui väga palju PM arvestatavaid ajakirjanikke sellest lehest lahkus, arvamusterubriigist ei saanud enam lugeda mulle huvipakkuvate autorite arvamusi, lisaks enam ei avaldatud Mammi ja Taadi humoorikaid kokkuvõtteid hetketeemadest, sai mul villand. Lisaks sellele tõusis ka hind! Seega loobusin tellimisest ja asusin proovima teisi päevalehti.

Kõigepealt tegi mulle hea pakkumise Õhtuleht. Algul olin rahul, sain teada põhiuudised,lisaks ka kollast kõmu. Ja Mammi (Ene Pajula) kuulus samuti autorite hulka. Paraku tüütas mind ikkagi ära sealne vaatenurk maailmaasjadele.

Just täpselt sel hetkel tegi Päevaleht juubelipakkumise 4 kuud 25 eurot, selle ma võtsin. Varem ma pidasin seda lehte igaveseks krititiseerijaks ja vingujaks olemasoleva reaalsuse üle, aga no praegu... vingun ka ma ise. Lisaks on seal palgal mu lemmikajakirjanik Vilja Kiisler.

Aga mis saab uuel, 2021.aastal, kui mu tellimus lõpeb? Ei tea, sest tunnen ikkagi puudust PM järsele, eriti surmakuulutuste osas. Äkki nad kuidagi suudavad oma maine taastada? Päevalehte saan nagunii netist tasuta lugeda,sest mu tütar tellijana saab seda jagada 5 (!!!) inimesega.

konn, lendav konn said...

Nonii - nüüd saime Bianka ajakirjanduse-eelistused teada:) Ma lisaks sellesse loetellu "Maalehe" - pea igas numbris ilmub seal huvitavaid, mitte üksnes maa-eluga seotud artikleid. Ja muidugi leiab sealt suure ristsõna:)

Anonymous said...

Ja, nii kiiritati aegade hämaruses nõukodude inimesi UV kiirtega nii et pärast olid nad punased kui vähid, nüüd näitavad konservatiivid meile keevitamist, sotsid mängivad nähtamatute infra-puna kiirtega ja president keedab ajusid mikrolainetega. :)

tegelinski said...

Ma olen ka aastaid Päevalehe tellija olnud, ikka nii, et otsekorralduse ja täishinnaga. Aga siis ilmus seal üks artikkel, mis mind täiega vihastas... ja minutipealt tegin lõpu!
Postimehe olulisemad uudised saan onu käest (läbi telefoni, aga ka väljalõikeid posti teel)... nii et mul oli viimane aeg Õhtuleht tellida! Täna juba kolmas päev, ristsõna on lahendatud, sudoku pooleli. Artikkel võimalikust pesukarust Pärnu metsades ootel.
(Kogu tõde minust)

Bianka said...

No ma ju selline aus ja avalik naisterahavas, pole siin midagi varjata. Ja kui ise blogi enam ei kirjuta, siis saab teiste blogi kommentaariumise ennast vabalt välja elada :P

Kaamos said...

Mul on ahi ja pliit.
Seega on mul ka Postimees, Maaleht ja maakonnaleht.
Naabrinaisel om Õhtuleht.
Ja mul on Imeline Ajalugu, naabril National Geographic, Täheke ja Hea laps.
Haa, kuna keegi teine külas ei viitsi postkasti manu käia, kogunevad nädala lehed mulle kuhja ja pühapäeval saab naaber need kõik (ka mu enese tellitud) omale lugeda.
Küla värk.
Hommikukohvi peaksin kell kaksteist jooma, et värsket uudist kõrvale haugata saaks, jalle see va küla värk.

Inimene on harjumuse ori.

Emmeliina said...

Tore lugemine, mis aitas meenutada: "Edasi" tellimiseks pidi mingil ajal tuttav või sugulane Tartus elama (ma ei tea, miks?)

Praegusel ajal postkast tühi. Maakonnalehte ja Postimeest saan koolis sirvida, Õpetajate Lehte ka ning enda tööks vajalikku välja printida. "Puutepunkti" saab veel netist. "Pere ja Kodu" ostan siis, kui minu jaoks midagi erilist, Ekspressi niisamuti. Maalehti kogub mulle maabranne :) (sealt leian alati teatud lugusid enda jaoks)