Saturday, December 21, 2019

Diagnoos

 


 Kui nina hakkas viltu kiskuma, silma alla tekkis ploomisuurune hematoom ja ala-ning ülalõualuus visiteeris mind hulkuv hambavalu, läksin lõpuks perearstile külla. Too oli kolinud, suisa kolmandal korrusele. Kujutasin ette, et äkkvisiidi korral pean tundide kaupa istuma ootejärjekorras, aga järjekorda polnudki! Vaevalt sain toolile istuda, kui arst kabinetti vupsas, mul kaabu peast käsutas ning kaabu alt ja kõrvalt katsuma hakkas. Kõrva tagant katsus ka. Siis uuris, mis värvi mul tatt on ning tahtis suhu vaadata. Ütlesin, et pistsin just autos sinise tableti suhu, mille peale mõlemad naisterahvad, arst ja pereõde, teadvalt muigasid. Muidugi - vanemas keskeas meesterahvas, peab juba keskpäeval sinise tabletiga alustama, et õhtuks abikaasaga naks olla. Minul oli keelel mynthoni kurgutablett! Arvasime ühiselt, et mul on põskkoopa põletik ja jooksin apteeki antibiootikumide järele. Arst hõikas veel kaasa, et kui lõust rohkem paiste läheb kohe EMO-sse läheksin.
    Ega ma sellega piirdunud. Kuigi hambad tundusid terved olevat (arvas ka arst peale sinise tabletiga määrdunud suhu vaatamist), saatsin ikkagi oma ihudentistile sõnumi. Vastus tuli kiirelt - töötan Soomes, tagasi jõuluks. Pidin hambakliiniku retseptsioonineidude peal jällegi oma ürgmehelikku veenmisjõudu kasutama, et kohe ette pääseda. Sattusin kerge aktsendiga eesti keelt rääkiva noormehe kabinetti. Pudipõll seoti kaela, prillid pähe ja arstinoormees asus hambaid koputama. Oli valus küll.
Minu meeleheaks koputas ta korra veel. Nüüd oli valusam. Röntgeniaparaadi olid nad ka uue hankinud. Seal seoti suurem ja raskem pudipõll ette ning rõntgenid sursisesid rõõmsalt läbi mu lõualuu. Kabinetti naastes oli pilt juba arvutiekraanil ja dentist uuris seda hoolega. Sekkusin diagnoosiprotsessi ja arvasin, et kahe juure all on kerge põletikuvari. Seepeale ajas arst mu taas toolile lamama ja koputas veel kord hambaid. Tehti veel KAKS pilti, targemaks ei saanud ei doktor, ei patsient. Arstlik läbivaatus päädis mu kihutamisega suurde hambakliinikusse, kus sai teha 3D pilti.
    Nüüd on diagnoos teada - lisaks urkepõletikule on põletik pugenud  ka kahe hamba alla.
Ootan jõulukingituseks ihudentisti Soomest, saaks vaevast lahti. Tõsi, AB kuuri mõjul on molu hakanud normaalmõõtudesse vajuma, isegi kaabu mahub juba pähe!

   Pildil üritan tungida hambaarsti kabinetti. Mina vasakul, pildilt väljas, prillidega dentist ning rohelises halatis retseptsioonineiu.

2 comments:

Kaamos said...

Varesele valu...või varesekujulisele topisele, varesest on ka natuke hale, aga tõbi kadugu!

konn, lendav konn said...

Aitäh! Eks mulle viirastus ka paistes molu ja vasakule kiivas nokaga õnnetu vares-linnuke:D