Wednesday, April 21, 2021

Linnukeste elust

  


   Sattusin ornitoloogialainele. Esimene tähelepanek - kui linnuke hakkab rasva minema, siis ei ole ta mitte paks, vaid valmistub rändeks. Seega mehed - kui avastate, et abikaasal on mõned liigsed kilod siginenud, siis ta mitte et ei hooli endast - hoopis vastupidi, valmistub kohvreid pakkima ja minema lendama. Teiseks - kas te teadsite, et maailma kiireim lind lendab Rootsist Aafrikamaale  keskmise kiirusega 96 km/h, seega linnuke on ammu kodus, kui ma Kablist naastes alles Rapla kandis rähklen. 

Loen ja mõtlen - fake news, fake news - aga mingi osa mu sisemuses piniseb, võbeleb ja heliseb kui tšello keel, mida on õrnalt puutunud poogen - nii ongi, nii ongi...

Haruldane pilt haruldaselt kiirest sulelisest postimees.ee

6 comments:

Lendav said...

No ma guugeldasin ja muugeldasin, aga ei leidnud ühtki alusdokumenti, mis ütleks, et rohunepp lendab keskmise kiirusega 96km/h. Kiired nad muidugi on, seda ei saa salata, meie majapidamine on ka neppide lennurajal ja päikseloojangul võib neid siin tihti üle pea kihutamas näha.

Aga see kilode värk võib mõnikord tõsi olla. Võib, kuid ei pruugi. Näiteks karumemm sööb ka ennast sügiseks paksuks, aga lõunamaale ei lenda, vaid jääb õite paikseks oma talvepessa.
Inimisendite puhul juhtub ka seda, et näitsik hoopis paksuks läheb siis, kui just kokku on kolinud (ja üldsegi ära ei kavatse minna). Seda võib juhtuda mitmel põhjusel - kas on tiine (kehtib pigem nooremate isendite puhul) või siis on lihtsalt õnnis elu ja mured läinud, hea söök veel lisaks. Minuga juhtus see viimane :D

konn, lendav konn said...

Olidki nii tubli ja tundsid linnukese ära? Tubliduse eest panen viite:
https://et.wikipedia.org/wiki/Rohunepp#Huvitavaid_fakte
Tüseduse teema puudutab ka mind väga valusalt, sestap sõin ära viimased kaks kodus leiduvat kommi ja andsin pühaliku tõotuse enne sügishooaega magusat mitte manustada!

Lendav said...

Ma wikit puhta kullana ei suuda võtta sellest ajast peale, kui ka minu nilele sinna artikkel tekkis. Aga sul on siiski täiesti õigus:
https://www.lunduniversity.lu.se/lup/publication/87354147-29d3-49b1-983d-ff89bb3a441a

Bianka said...

Oh neid tšellokeelseid uudiseid, ma püüan neid mitte jälgida, et hingerahu hoida. Aga Rentsi pika ja põhjaliku analüüsi antud teema kohta lugesin läbi ja nüüd olen ka mina kursis, kuidas "politseiriigi" vastu võitlemine täpselt käis. Selle peale ei oska muud kui ohata, lolluse eest ei kaitse mask ega vaktsineerimine. Kahju lapsukestest, kes selliste vanemate juurde on sündinud.

soodoma said...

ma räägin, ega siin nõrganärvilistel enam muud varsti üle jäägi, kui maakaks hakata. nagu mingi kurjuse invasioon oleks lahti läinud.

konn, lendav konn said...

Jah, tüdrukud, ma olengi ühe jalaga juba selles soos...:D