Tuesday, April 6, 2021

Minu esimene vaktsiin

   


  Nii ütlesingi kenale medõele Loksa Tervisemaja vaktsineerimispunktis. Pole ma teinud ei gripi,  ei puugivaktsiini, küllap koolis medõde mingeid pookimisi tegi, aga neist puudub mälestus. Sestap olin algul umbusklik, siis ettevaatlik, aga nagu ikka - aitab loogiline mõtlemine ja arvutusoskus, sest võimalus viirust põdeda (ja seda enam ka raskelt) oli ikka märksa suurem vaktsineerimisel tekkida võivate võimalike järelnähtude kõrval.

    Loksal ootas välisukse taga paar inimest, andsin kella ja sain uksele ilmunud tädilt kohe sõidelda, et miks ma nii vara tulin. Ei aidanud ka selgitus, et registreerumisel paluti olla kohal 15 minutit varem. Veerand tunni pärast avati uks ja viibati kõik viis oodanud inimest korraga sisse, paigutati paarimeetriste vahedega toolidele ning vaktsineerija luges lühidalt sõnad peale. Ise mingit kirjatööd ei pidanud tegema, küsiti allergia, lõikuste ja  pikalt lamamise kohta. Viimane mulle muidugi meeldib, aga eitasin:)

    Kui vedelik lihasesse voolas, tundsin mõningast surinat käsivarres, aga see võis ka peas kinni olla ja kuni õhtuni (vaktsineeriti 14...15 vahel) oli enesetunne täiesti tavaline, kui mõningane pulsi tõus välja arvata. Hommikuks on lisandunud peavalu, "soe" olek ja vererõhu tõus - ühesõnaga seni täiesti normaalsed ja talutavad kõrvalnähud.

    Teine laks on alles juunis, aga pean naiivselt tunnistama, et kuidagi rahulikum tunne on :)

   Pildil olevalt medõelt võtaks sutsu ka tuharalihasesse, minu medneiu nii atraktiivne polnud!

  

6 comments:

Bianka said...

Minu juuksur ütles... (see pole tema arvamuse naeruvääristamine, sest sealt jookseb läbi paljude inimeste kogemusi), et mitmetel on olnud pärast süsti vererõhu tõus. Minu oli ka, poleks seda ehk muidu märganud, kui ma ülejärgmisel päeval poleks perearsti juurde pidanud minema. Ta siis mõõtis ja ülemine oli 180, mida mul harva esineb. Eks ma muidugi pabistasin koha üles leidmise ja parkimisega, aga ka pärast tükk aega pärast rahunemist mõõdetud näit oli 156, mis on ikkagi liiga kõrge, tavaliselt on mul 130-140 ja võtan ka vererõhutablette. Arst käskis mul seejärel regulaarset vererõhu päevikut pidada ja umbes nädala jagu käis ralli, kord üles, siis jälle väga madalaks. Nüüd on enam-vähem stabiliseerunud. Mu eks ütles, et tal läks paar nädalat pärast vaktsineerimist pulss jube aeglaseks, midagi 40-50 kanti. Aga ka tal nüüd olukord normaliseerunud.

konn, lendav konn said...

Aitäh jagamast, me võiks lausa vaktsineeritute grupi luua:)
Aga vererõhk langes pealelõunal alla tavanormi - nüüd kaalungi, kas võtta pits konjakit või mitte:D
Olukord on hommikuga võrreldes märksa parem, loodetavasti olen homme igati vormis.

helle said...

Mina pole ka täiskasvanueas vaktsiine saanud. Vanast ajast mäletan lastehalvatuse vaktsiini, mida anti mingi kommi või küpsise näol?? Puugi ja gripi vastu pole pookinud. Ükskord siiski gripi vastu lasin teha, aga siis olid kõrvaltoimed häirivad - vererõhk läks täitsa hulluks, olin vist isegi lehel. Gripi hooajal olen lihtsalt ettevaatlik olnud. Kui lapselapsed olid väikesed, siis sain neilt pidevalt sesoonseid viirusi, mis möödusid kergelt.

konn, lendav konn said...

Helle - kas õpetajatel oli nõuka-ajal kohustuslik terviseraamat?

helle said...

Konn, oli küll terviseraamat, kus oli vaja igal aastal teha igasuguseid analüüse- suguhaigustest alates ja kopsuröntgeniga lõpetades. Ajapikku hakati nõudeid vähendama. Lõpuks jäi kopsukontroll üle 2 aasta. See oli ainuke reaalne asi. Ülejäänu kirjutati lihtsalt ära ja kool maksis arstile arve. Ma mäletan otsust:"Sobib töötama õpetjana." Sööklatöötajatel oli ka terviseraamat. Kuidas praegu on, ei tea.
Miks küsid?

konn, lendav konn said...

Helle - teises osas läheb peategelane peale igatsugu vapustusi mingiks ajaks õpetajaks:)
Mul tuli peale vaktsineerimist palju toredaid mõtteid!