Tuesday, October 22, 2024

Isa

 




          Kaheksakümne seitsmes, kaheksakümne kaheksas – isa.



     Sombusel kevadõhtul naasin töölt seitsme paiku. Käisime Peetriga peale tööd kodukõrtsist läbi – sõin õhtust ning võtsin ka ühe suure õlle. Tööga olime peale masu kenasti reele saanud ning huvitava väljakutsena tuli Soomest, Rauma linnakesest pakkumine väikehotelli renoveerimiseks. Kui esmalt tundus töö oma kauguse tõttu pisut ohjamatu ning napi eelarvega, siis peale esialgset, joonistepõhist hinnapakkumist saime edasi teise vooru. Nüüd siis pidasimegi Peetriga aru, kas väänata hinnale veel otsa või käia ikkagi kohapeal objektiga tutvumas ning ühtlasi päevaks-paariks rihm lõdvale lasta. Otsustasime otsustamise homsele lükata ning peale alkomeetrisse puhumist ja jokk-kaineks osutudes veeresin kodu poole. Väravad olid nagu ikka valla – pidasin küll plaani välisvärava avamisautomaadi paigaldamiseks, aga pealehakkamine oli seni puudulik olnud. Manööverdasin “Subaru” parkimistaskusse ja enne tuppa minekut istusin kaks minutit ning tühjendasin aju. Sundida end mitte millestki mõtlema on tegelikult üsna keeruline ja seda tehnikat peaks rakendama hoopis teisel ajal ning teises kohas, aga mina olin harjunud pead tühjendama just sellisel hetkel.

Äkki koputas keegi küljeaknale. Auto kõrval seisis mingi helkurvestiga tegelane – esmalt ei saanud ma arugi, et tegu politseinikuga. Mõte jooksis muidugi kõrtsis joodud õlleliitrile. Hingasin kiirelt sisse-välja, aju hakkas täistuuridel tööle ning lasin akna all.

Patrullpolitseinik popopop…, ” läks mul nimi kõrvust mööda. “Palun esitage isikuttõendav dokument!”

Juhiluba?” küsisin konkreetselt. Võmm noogutas tõsiselt, nägin peeglisse kiigates, et teine vestiga tegelane teeb koeraaediku juures Ronniga tutvust. Ma ei hakanud midagi küsima ega vaidlema, ulatasin vaikides dokumendi.

Teie isaga juhtus õnnetus,” teatas riigiteenistuja mulle dokumenti tagasi ulatades. “Ta on surnud.”

Mulle tundus korraks, et teadvus hägustub. Tegin taas hingamise trikki ning sain organismi kontrolli alla.

Mis liiki õnnetus?” pärisin. “Kus?”

Kahjuks ei oska ma täiendavat infot jagada. Kuna teie telefon oli levist väljas, paluti meil teile teada anda. Õnnetus juhtus kodus, uurijad on kohal ning soovivad ka teilt ütluseid võtta.”

Olin tõesti telefoni kõrtsi minnes välja lülitanud ning nii unustanudki.

On see kõik?” küsisin, “Võin ma minna?”

Võmm noogutas, viipas oma kaaslase koera juurest kaasa ning peeglist nägin politseiauto U-pööret. Mõtted tormlesid peas, korraks haarasin telefoni, et emale helistada, aga loobusin. Isa elukaaslasele ei soovinud ma ammugi mitte helistada. Tagurdasin hoovist välja ning andsin gaasi.

Isa elas järveäärses suures ja kõledas majas. Põllu peal oli selliseid lohmakaid, veel nõuka-aegse projekti järgi ehitatud hooneid kümmekond.

Maja uks oli lahti, garaažiteel märkasin kahte eraldusmärkideta võõrast autot. Ronisin paariastmelisest välistrepist nõtkuvail jalgeil üles, esik oli tühi, köök samuti. Vasakule jäävast elutoast kostus mingeid niuksatusi. Kiikasin uksepraost – küünarnukke lauale toetades istus toolil vihatud vanamutt ja töristas nutta. Ma ei teinud piuksugi ning tormasin kingi jalast võtmata trepist üles. Ülakorruse magamistoad olid tühjad. Ilmselt oli elukaaslane midagi kuulnud, sest kui ma trepist alla kobistasin, seisis too esikus, silmad punased ning käed ahastavalt rinnal:

Keldris…, mine keldrisse,” kähistas ta.

Keldris olid mingid tehnoruumid ja saun.

Sai saunas infarkti,” arvasin ma jooksu pealt. “Aga milleks siis politsei?”

Isa rippus endiselt keldri laes kulgeva veetrassi torustiku küljes, jalas kusemärjad dressipüksid, seljas vana töömehesärk. Jalad ulatusid pea põrandani. Kael tundus kuidagi eriti pikaksveninud, hallikad juuksesalgud varjasid poolsuletud silmi. Kolm erariides tegelast askeldasid ümber laiba, mind märgates tõstis üks neist käe:

Palun ärge tulge lähemale!”

Teine seevastu viipas rahustavalt kas siis mulle või kolleegile:

Pole viga, las olla. Poeg, jah?”

Poeg,” kraaksatasin ning tundsin, et tahaks nutta.

Oodake palun üleval, meil ei lähe kaua ja laibaauto on ka juba tellitud,” teatas sõbralikum tüüp. Kolmas asjamees uuris uppilennanud taburetti mingi violetset valgust näitava aparaadiga.

Läksin kööki ning sulgesin ukse. Koos tolle mutiga elutoas vesistada ma ei tahtnud.



                                                                        *



      Kasvasin lapseeas vanemate otsese hooleta, vanaema ja tädi üsna karmi käpa all. Isa ja ema käisid nädalalõppudel “läbi”, tõid midagi maitsvat ja ajasid vanemate inimestega köögilaua taga juttu. Kuna see süsteem oli töötanud minu teadvuse algusest peale, siis pidasin seda loomulikuks ja isegi imestasin, kui lasteaias tulid rühmakaaslasele järgi ema ja isa, mul käis enamasti vanaema. Kümnes sünnipäev on mulle meelde jäänud eelkõige hinnalise kingituse tõttu – olin varakult esitanud soovi suurte poiste jalgrattale ja kui siis isa veeretas tuppa “meesteka” oli poisil pettumus suur – lootsin saada käikudega “Sputniku.” Varsti peale sünnipäeva koliti poiss koos jalgrattaga paar tänavat edasi – isapoolse vanaisa ehitatud suurde silikaatmajja, mida jagasime omakorda vanaonu perega. Miks eelnes selline lahuselu ainukesest lapsest, sain teada aastakümneid hiljem – minu vanemad olid riigivargad ning kartes kinnikukkumist ning sellega kaasnevaid võimalikke repressioone nende ainukese poja suhtes, otsustati mind tagalasse saata. Seda mäletan lapsepõlvest küll, et mingeid rahaprobleeme meie peres kunagi polnud, iga paari aasta tagant vahetati näiteks autot – väike “Mosse” muundus “Pobedaks,” see omakorda uuemaks “Mosseks” ja mõne aasta pärast veeres isa juba uue “Žiguliga.”

Kuidas isa perekonnast irdus, jäi mulle kah teadmata. Olin siis juba tudengpoiss ning ühel heal päeval koolist naastest oli ta lihtsalt läinud, riidekapi sisu kohvris ja esikus nagid tühjad. Samuti jääb saladuseks, kas ema hakkas jooma seepärast, et isa ära läks või läks isa minema seetõttu, et ema vaatas pea igapäevaselt pudelipõhja.

Isa elukaaslane oli temast mõni aasta vanem kolleeg tehasest, täpsemalt ma ei teadnud, polnud kunagi huvi tundnud ega tahtnudki teada. Taipasin, et matuste osas pean temaga ikkagi suhtlema, kargasin püsti, haarasin laualt kindad ja siis avanes uks ning kööki astus see lahkem kriminalist või uurija:

Nii, räägime paar sõna,” ütles ta tooliga laua äärde kolistades. “Kas oskate aimata, mis ja miks siin juhtus?”

Raputasin pead, aga taipasin, et peab ikkagi midagi arvama:

Me ei suhelnud kuigi tihti – paar korda aastas. Ilmselt oskab elukaaslane täpsemalt rääkida.”

Jah, muidugi vestleme me ka temaga,” noogutas riigimatenik. “Kas teate otsest põhjust, mis võis enesetapule viia – no tervis näiteks?”

Ei, minu teada oli ta eakohaselt terve mees,” sügasin mõtlikult pead.

Tänan, siis ei pea ma teid kinni,” avas uurija lahkelt köögiukse, millest kohe tatsas sisse isa elukaaslane.

Istusin nüüd omakorda elutuppa, püüdsin mõtetes korda luua ning edasisi tegevusi planeerida.

Leiliga ei läinud politseinikel ka kaua – minutit viis saingi omaette mõtiskleda, kui too tuppa astus ning raskelt ohkas:

Näe, jäimegi kahekesi.”

Mina matan,” teatasin konkreetselt. “Meie krundile.”

Jah, muidugi,” noogutas värske lesk. Või kuidas teda nimetadagi – abielus nad ju polnud. Kas siis lesk oli minu joodikust ema? Mõtlesin, et sõidan tema juurest läbi, telefonitsi tundus sellist teadet edastada vale. Ikkagi ema. Lükkasin tooli eemale ja ajasin end püsti.

Oota,” haaras Leili mul käest. “Mis minust saab?”

Mis mõttes?” ei taibanud ma kohe.

Ma ju elan siin,” hakkas naine nutta löristama. Siis sain aru – nad polnud abielus, maja pärija on ilmselt minu joodikust ema. Või pole? Aga mina? Ma ei jaksanud praegu rohkem selles ruumis koos leinava elukaaslasega olla, raputasin end lahti ja astusin uksest välja. Maja ees askeldasid kaks tunkedes tegelast suure musta kotiga, kus lamas minu isa elutu keha.

Kes mind matab?” turgatas pähe ning nüüd lõpuks läksid minugi silmad märjaks. Tuigerdasin kuidagi autoni, et enne isa minema saaks.



                                                                       *



     Ema korteri ukse avasin oma võtmega. Tegelikult oli see minu korter, sest kui ema üheksakümnendatel kommunaalid võlgu jäi, ähvardati ta sealt välja tõsta ning mina “hea pojana” tasusin võlad, seades tingimuseks, et korter vormistatakse minu nimele. Ega emal muud üle jäänud. No nagu tavaliselt, oli korteris keegi joomakaaslane – suunasin tolle kakerdaja esikusse, lükkasin uksest välja ning viskasin nagis rippuva võidunud jope järele. Naasin kööki ja kamandasin:

Istu maha, mul on halvad uudised.”

Ema istus taburetile, kohendas oma rasvaseid, silmile tikkuvaid juuksesalke ja jäi mind põrnitsema.

Ants on surnud, poos end kodus üles,” teatasin ilma pikemata.

Misasja?” mörises naiselaadne olevus ja mul polnud temast põrmugi kahju. Ehk sai ikka aru.

Ma annan matuste asjus teada,” ütlesin ja tahtsin sealt seapesast kiiresti minema. Ema jäi minust laua taha istuma.



                                                                  *

Parkisin auto kodumaja hoovi ja vajusin sügavamale istmesse. Kuulsin kuidas Ronni oma aias küsivalt haugatas. Naabrimees jalutas mööda ja viipas käega. Ma ei viibanud vastu. Kõik oli muutunud. Säh sulle “isad ja pojad”! Mälestusi tulvas valge voona.

Kävitasin auto ning tagurdasin tänavale.



                                                                    *



     Ärkasin miskipärast alumise korruse lahmakas tugitoolis, vaja oli vetsu minna.

Ja-jah, vanamehe vaevused,” muigasin mõttes. Isegi mõtlemine tegi haiget – pea lõhkus valutada nagu üritaksid seitse pöialpoissi sealt kirkadega välja murda.

Hea, et all magama jäin – pole pikalt kööki minna,” kavatsesin kohe suure janu magusat Nõmme kraanivett juues pead klaarimaks saada. Paljad varbad külmetasid, liigutasin oma karvaseid susse otsides jalgu. Midagi karvast nagu oli, aga see liikus eest ära, kui ma varbaga kaugemalt urgitsesin. Pidin ikka silmad lahti tegema. Sellest hakkas pea veel enam tuikama – põrandal lamas paljalt mingi naine ning nagu sellest veel vähe oleks pikutas kõrval diivanil veel teine. Tõsi, temal oli seelik seljas. Ma ei tahtnud teada, millist põrandavaibal lebava naise karvast kohta olin varbaga süganud. Minu kodus oli kaks täiesti võõrast naist, üks neist ihualasti. Hiilisin seinast kinni hoides kööki, lasin veel pikalt joosta ning niristasin kaheliitrisse morsikannu. Võtsin kuivatusrestilt ontlikult jalaga klaasi ning kallasin triiki. Pool kannu läks sama hooga, siis tuli kusehäda meelde ja koperdasin vetsu. Tulesid põlema ei pannud, ei tahtnud neid naisi näha. Istusin potil ning püüdsin õhtut ja ööd meenutada.



                                                                   *


      Nagu ikka algas kõik kenasti – kodukõrts oli küll täis, aga leidsin vaba koha ning heatahtliku vastuvõtu neljases aknaäärses lauas, kus kaks hiliskeskeas daami veini mekutasid. Igatahes kõrged pokaalid olid pooleli. Tellisin juurdehiilinud ettekandjalt suure õlle ja topeltviina. Seaprae ikka ka, sibulatega. Autoga oli koju natuke üle kilomeetri ja kui puhumine oli, siis nägi seda sirge tee otsast teise juba kõrtsist väljudes. Ma ju ei kavatsenud end täis juua, kus sa sellega!

Isa oleks järgmisel aastal saanud seitsekümmend viis. Ma olin noorte vanemate laps – isa tsipa üle ja ema pisut alla kahekümne minu sündides.

Võtsin esimese topeltpitsi tühjaks, see lõikas koos paari õllelonksuga nagu kreissaag. Praadi polnud veel toodud.

Kas ma tohin teie leiba näpata?” pöördusin uljalt lauakaaslaste poole.

Üks neist, sitikmustaks värvitud ümaranäoline brünett noogutas, teine, lühikese poisipeaga ja kortsulise kaelaga vaatas ükskõikselt aknast välja.

Mälusin teist küüslauguleiva kuivikut, kui ettekandjaneiu prae lauale loksatas. Nüüd võis teise viina tellida. Õlu oli ka kuidagi kiiresti otsa saanud – no mida sellest liitrist ikka saab, eks ju?! Tellisin juurde.

Mida teile läheb?” huvitusin lauakaaslaste joogiharjumustest.

Poisipea kehitas endiselt pepsilt õlgu, aga sitikmust vaatas mulle suurte silmadega otsa ja nurrus:

Prooviks õige ühe hea vanaka kokteili!”

Peale teist kokteili rääkisin neile isast. Mälestuseks tegime kolmandad.

Siis rääkisin neile Anjutast. Vist tegime neljandad. Vahepeal võtsin ühe õlle veel. Nüüd meenus täpselt, et juttu tuli ka minu kaotsiläinud tütrest.

Kui ma ei eksi, jõudsime viienda koksiringini, aga edasi ei mäleta ma midagi.

Kiikasin köögiaknast välja - auto seisis igatahes hoovis, samas suur värav oli avali. Keerasin endale ka teise liitri vett sisse, esialgu ei tulnud välja midagi. Ei kummastki otsast. Piilusin tuppa – mõlemad naised magasid nagu lapsed – vaikselt hingates. Kondoomid olid mul üleval magamistoas, korralikult kummuti sahtlis. Ei vaibal ega tugitoolis polnud nähtavaid jälgi korratust suguelust tundmatu naisega. Või kahega? Ei tea, mälu oli lukus. Kõikusin esiku suure peegli ees ja kui mitmendat korda lubasin endale, et ei iial enam. Tegelikult ma ju teadsin, et lubadused on murdmiseks ja kuna oma sugulodevast käitumisest aru andma pidin üksnes enda peegelpildile, siis näitasin talle keelt ja rõõmustades, et veega lahjendatud alkohol tahab ikkagi ihust välja pressida, tuterdasin taas vetsu.

                                                                      *


     Matustest ei meenu mulle suurt midagi. Ühtäkki istusin pika laua taga, paremal tühi tool, laual ümberpööratud klaas ning vasakul millegipärast Leili. Ema oli paigutatud tühja tooli kõrvale paremale. Peielauas istus inimest kuuskümmend. Muidugi – vana oli laulu-ja pullimees, tõmbas veel lõõtsagi. Sugulased, endised töökaaslased, paar naabrit kortermaja ajast. Käisin ühe ja teise juures, ajasin juttu, värskendasin sugulussidemeid.

Reesika ei tulnudki vanaisa matusele. Saatsin talle mitu sõnumit, helistada ei söandanud. Päev enne matuseid helistas ta ise, pikka juttu ei pidanud, andis teada, et on välismaal. Ma ei tea, kas ma tahtsin kuulda, aga minu arust ta hääl värahtas, kui mulle kastunnet avaldas. Päris titena olin ma tütrega mõned korrad vanaisa juures käinud, aga peale vanemate lahkuminekut polnud mul enam endal huvitav ja peatselt olin ka ise lahus ning lapsekeelus, et mis seal ikka.

Kõhus keeras, naasin lauda, tegin paar topkat vana valget ja haukasin klassikalist hapukapsast kõrvale. Meeleolu tõusis, ka peielised ei sülitanud pitsi, kõnekõma valjenes, juba naerdi kõva häälega, hea veel, et ei tantsitud. Tunnikese pärast hakkas seltskond nihelema, kätlesin meestega, embasin naisi ning noogutasin tundmatutele.

Olin nii lahke, et viisin ema koju. Me ei rääkinud autos sõnagi.

Proovi siis hakkama saada,” ütlesin teda maja ees autost välja upitades.

Nüüd pidin mõtlema isa pärandi peale, aga selleks oli homne parem päev.

Kas, kuidas ja kellega ma oma isa surmale järgneval ööl seksisin, jäi mulle teadmata. Igatahes kaunis hommikuhahetuses kahele minemakomberdavale prouale ma järele ei lehvitanud, isegi nimesid ei pärinud. Tugitooli veluurkangalt pesin kahtlased plekid kohe samal päeval.


Pilt kjt.ee lehelt.

Thursday, October 17, 2024

A mida Konn ka teeb?

 


Käisime eile vana sõbra ja kursavennaga einestamas. Helistasime seltskonna elavdamise mõttes kooliõdedele-vendadele - keegi ei vastanud. Nüüd siis kamraad telefoneeris ja andis ülevaate:

1.Kursavend, endine rahvusvahelise suurfirma nõukogu esimees, oli olnud eile golfiväljakul. Teadsime ta kohati maaniaks muutuvast hobist, aga mitte seda, et veel vastu talve käiakse palle peksmas. Olla kurtnud, et ei jaksa enam kepikotte tarida. Sõbraga arutledes jõudsime otsusele, et kursavenda saab aidata - moodustame tiimi caddy vedamiseks. Kahekesi - kui üks ei jaksa, veab teine. Aga võime ka kahekesi korraga kepikotti sikutada. Kui jõudu rohkem, siis üks hüppab teisele selga ning kolmas suunab siis kannuste ning kolmeharulise piitsaga!

2.Kursaõde nii rahvusvaheline pole - olla asendanud ettevõtte finantsjuhi ameti telefonimüügi agendi tööga. Pidavat hästi müüma. Arutlesimegi siis, et mida üksik lastetu vanapreili selle teenitud rahahunnikuga teeb. Otsustasime härjal sarvist haarata ning järgmisel kohtumisel uurida, et kes vanapreilit matab - muidugi eesmärgiga ennast pärijate ringi sokutada. Muide - keegi hüperrikkur olla öelnud, et kui tal surres kasvõi üks dollar alles jääb, on elu valesti elatud -  kõik teenitu tuleks elu jooksul ära kulutada. Võtsime plaani samuti miljonäri elumotot järgida.

Illustreerival pildil ilmekas näide, mis võib juhtuda, kui liigkauaks kohvikusse jaurama jääda. Pildil olev isik pole kuidagi seotud minu, tekstis iseloomustatud kursavenna ega -õega!

Friday, October 11, 2024

Rebase sünnipäev

     


Noorim laps sai seitseteist! Juba traditsiooniline sünna-eine möödus "Legends" burksikohas.



 Poeg soovis kingiks YSL parfüümi. Hinda guugeldades kukkusin toolilt maha. Ja siis vaatasin uuesti. Ei hakanud end enam püsti ajamagi:) Lõpuks saavutasime kompromissi - kinkisin poisile enda lemmikparfüümi! Lisaks rääkisin loo, kuidas üheksakümnendatel haiglas konutades kadus mu öökapikesest tilgatumaks Soomest toodud aftershave - kõrvalvoodi parmulaadne patsient jõi selle lihtsalt ära. Poeg lubas enda parfüümi hoolsamalt hoida. Kuna pojal on tuleva nädal noorgümnasisti rebase-nädal, siis tuletasin meelde enda rebase-muljeid nii ülikoolist kui malevast. Seepeale küsisid nii tütar kui poeg, et misse eue on? Jälle võtsin seletada.

   Pildil noorim poeg rebase vormis. Pilt tema kooli riietekapi ukselt:)


Saturday, October 5, 2024

Väekalt kasvanud



 Maal on kõik suuuuuuurem! :)
Üleskutse - kutsun kõiki meesblogijaid oma porgandeid näitama. Vaatame, kellel siis on kõige suurem!
Poeporgand ei loe:P

Friday, October 4, 2024

Disko

 



     


     Head õpetajate päeva, kaasblogijatest koolmeistrid! :)  Tütar näiteks korraldas oma koolis sel puhul disko:)

Saturday, September 28, 2024

Kümme kildu. "Estonia"

     


 Täna hommikul, kolmkümmend aastat tagasi, ärkasin oma ehitusjärgus Nõmme majas enne seitset, sest pidin kaheksaks jõudma Balti Laevaremonditehasesse kohtumisele disaineriga. Kuivdokis oli üks peatselt Tallinn-Helsingi liinile tulev parvlaev (ei mäleta enam, kas "Saint Patrick" või "Vana Tallinn" või hoopis mingi kolmas), tegime seal erinevaid interjööritöid. 

    Keerulise tutvustejada kaudu olin mõned kuud tagasi kohtunud ühe toonase ühisettevõtte "Tallink" Soome omanikfirma kontoritegelasega, kes hakatuseks lasi meil remontida oma armukese, liinilaeval töötava baaridaami ühetoalise korteri. Ilmselt oli tagasiside positiivne, sest järgmisena viis ta mind kokku toona Roosikrantsi tänaval kontorit pidava "Tallinki" ühisettevõte juhi Peeter Veegeniga, kes peale üsna sujuvalt kulgenud kohtumist andis mulle ro-ro laeva "Transestonia" kapteni telefoninumbri, et seal olevat vaja midagi kipelt teha. Võtsin töökoja juhataja kaasa ning sõitsime Muugale, eelnevalt muidugi kohtumise kokku leppinud. Kapten Piht andis meid üle mingile peeemate triipudega tegelasele ning käisime-vaatasime murekohad üle. Väike töö oli. Surusime kapteniga kätt ja lubasin mehed kohale saata. Aga siis tulid muud tööd peale ja unustasin "Transestonia" ära. Küll saavad oma liistukeste ja riiulitega ise hakkama. Ilmselt saidki, sest kui mind taas Roosikrantsi "Georg Otsa" tualettruumide renoveerimise nõudpidamisele kutsuti, istus minu häbiks kontoris ka kapten Piht, kes muiates kuulas meie arutelu tähtaegade ning tingimuste osas ja lõpetuseks küsis:

"Kas me saame ikka kindlad olla, et see firma, kes lubadusest hoolimata tööle ei ilmu, saab sellise nõudliku tööga hakkama?"

Muidugi oli häbi, aga "Otsa" töö saime.

Ärgates oli mul kombeks teler lülida Soome YLE1 tekstiuudistele, mis minu mäletamist mööda jooksid öö läbi. Parajasti jooksis mingi nimekiri ja kuidagi jäi mu pilk pidama tuttaval nimel. Silmad punnis rullisin uudiseid lugeda ning telerilt pilku pööramata sakutasin naisel teki pealt:

"Estonia" uppus, Piht pääses." Ei mäleta abikaasa reaktsiooni, sest olin ise šokis. Kruttisin teleka pöördnuppu (puldiga telekat veel polnud) ja nägin ära ka Saksa ZDF kanali hiljem "kaduma läinud" videolõigu. 

"Piht, muidugi Piht!" olin kindel. Natuke viltune naeratus ning isemoodi juuksekasv oimukohtadel.

Tegime reisilaevadel töid veel paar aastat ja kõik laevapere liikmed, kellega me kokku puutusime, olid samal arvamusel - Piht ja temaga koos päästeparves olnud seltskond vähemalt merehauast pääses. 

Nagu igal aastal, nii sirvisin ka nüüd üle nii militaar.net kui kipper.ee asjakohased arvamused, tõlgitud protokollid, väljavõtted kümnetest raamatutest. Küsimused jäävad.

-kes helistas Avo abikaasa Sirjele aastaid igal tema sünnipäeval, sõnagi rääkimata?

-miks lisati Avo Piht 94.a. oktoobri algul Interpoli rahvusvaheliselt tagaotsitavate nimekirja?

-kes olid Arlandalt hukuööle järgneval päeval lahkunud kahe  lennuki üheksa reisijat?

-miks suunas tuukreid juhendav operaator mehi otsima kellegi Voronini kohvrit, mis "juhuslikult" asus tavalisel ülesõidul Pihti käsutuses olevas kajutis?

-kes olid uppumise hetkel sillas? Teada on mehed, kes edastasid "mayday," aga väidetavalt oli tuukrite edastatud videopildil ka üks punases pintsakus mees? Kus oli kapten  Andresson?

-miks tapeti ESS-is töötanud kuller, kes tema ema sõnul viis laeva kaptenile määratud paki?

-mis oli filmidel, mille politsei leidis  ning dokumenteeris randa triivinud päästepaadi täisvarustuses professionaalse pressifotograafi fotokotist, mille hiljem konfiskeerisid "mehed mustas?"

-kui "kadunud videol" polnud Piht, kes see siis oli?

Ma võiks siis kirjutada veel mitmeid küsimusi. Vastuseid nkn pole....

Lõpetuseks - nagu alati on kõige olulisem küsimus MIKS? See annab enamasti ka vastuse küsimusele KUIDAS? 

Päisepilt EPL

Wednesday, September 25, 2024

Silm ka ei pilgu

 


Artur, kolmteist aastat ja neli kuud vana:) 

Poeg tegi Hamburgis oma furry-värke, ma hooldasin loomakest.

Sunday, September 22, 2024

Kümme kildu. Nuhid.

   


   Ajendiks selle teksti kirjutamiseks oli äsjaloetud Roland Tamme (pseud.) kirjutatud "Sündikaat" ning raamatu alusel tehtud "Laseri" saade.

     Poisipõlves leidsin alumiiniumist sõrmuse, mille klotserilaadse plaadi lihvisin peene viiliga ning kuurist leitud emailvärviga kandsin sinna diagonaalselt kolm värvitriipu - sinise, musta ning valge. Kui värvid kuivanud olid, ajasin selle kohe sõrme ning käisin tähtsa näoga ringi. Tegelikult ei teadnud ma siis, seitsmendas-kaheksandas klassis, nendest värvidest suurt muud, kui et need on midagi keelatud, aga samas põnevat. Täpselt ei mäleta, aga ehk päevakese sain oma käsitööd nautida, siis rebis isa mul selle sõrmest ning ema pidas loengu keelatud asjadest, kasutades sõnu "sala" ja "nuhk." Samuti rääkis ema, et isal jäi omal ajal keskkoolist õpitulemuste eest väljateenitud hõbemedal saamata, sest ta olla kuulunud mingisse nõuka-vastalisse organisatsiooni. Paraku ei vaevunud ma isalt tema eluajal seda täpsemalt uurima, oleks väga valgustav olnud.

    Koolis keeldusime me pinginaabriga pioneeriks hakkamast. Mis põhjuseks oli, ei mäleta, aga initsiaatoriks oli Alar, kunagine tuntud kilvar, nüüdseks manalamees. Kui teised läksid koondusele trumme põristades marssima, vantsisime meie koos kodu poole, sest tee oli suuremalt jaolt ühine. Ema tundis küll muret, et kas ma tulevikule ei mõtle, aga uskuge mind - üheteist-kaheteistaastasel on mõelda millele iganes, aga mitte tulevikule. Komsomoli hiljem siiski astusime, sest va dire teatas konkreetselt, et poliitiliselt ebakindlaid ülikool ei oota. Seks ajaks juba tahtsin edasi õppida.

   Tudengipõlves  teadsid vanemad kaaslased, et igas õpperühmas on nuhk. Kahtlustasime üht ja siis teist, aga hiljem selgus, et oli hoopis kolmas - see, kes kõige valjemalt "Ai tsihhh, ai tsahh..." laulis. 

   Neljandal kursusel pakuti õppepraktikat Tšehhoslovakkias - kümmekond majandusteaduskonna taibut kupatati kuuks ajaks Praha Karli Ülikooli sotsialistliku tootmisega tutvuma. Eks me siis uurisime, kuidas Plzeńis õlletegu käib, ei jäänud väisamata ka Becherovka likööritehas ega Tatra mäed. Mõned mu "Esimesed sada..." raamatu peatükid on tolles praktikast innustust saanud. Kuigi grupp oli väike, õnnestus mul sõbruneda tudengist nuhiga. Ise ta tunnistas - peale likööritehase külastamist. No ma oleks selles konditsioonis ka püha ema Teresaga misiganes juhtunu üles tunnistanud...

   Tööle sain "välismaalastega töötavasse ettevõttesse." Kursavend, ausalt lõpetanute pingereas teiseks jäänud sell, ei saanud. Täitsin tööleasumiseks vältimatut venekeelset ankeeti, ning lahtrisse "sugulased välismaal" kirjutasin "njet." Kas nuhid Pagari tänavas teadsid, et mu vanaisa vennad olid kalapaadiga neljakümne neljandal Rootsi tõmmanud või mitte - ma ei tea. Tööle ma sain. 

   Meie peamajas - hotell "Olümpia"  kolmandal korrusel oli huvitav osakond, mille koondnimetuseks oli "tuletõrjujad." Selgemaks, millega need tõsised mehed tegelesid, sai asi siis, kui sain korralduse samale korrusele rajada eraldi "kinnine ruum." 

    "Noh, saad aru, teienkord on vaja kedagi kinni pidada," selgitas peainsener muheledes olukorda. Sellised osakonnad olid igas välisturiste majutavas asutuses. Mikrobetoonist olen juba kirjutanud (aga nüüd meenus, et veel töös olevas teises osas:). 

   Kord nabisime rahvamaleva reidi ajal (aga me tegime neid oma hotellis) kinni hangeldaja/spekulandi nagu neid toona nimetati. Tänapäeval oleks selline tegelane ärimees. Andsime teada "kuhu vaja," aga kohalesaabunud pintsakuga tegelane lubas ärikal peale paari vahetatud lauset minna. 

   "Oma," teatas nuhk lühidalt.

    "Sündikaat" on huvitav lugemine, kohati küll ehk liiga üksikasjadele keskenduv ja lõppkokkuvõttes ärapanemist ning isiklikku vimma väljendav, aga ikkagi tolle aja (ja miks mitte ka praeguse) tavasid iseloomustav teos.

Pildil raamatu kaas, rahvaraamat.ee

Friday, September 20, 2024

Kuulake kõik!




 Audioraamat on ilmunud. Olin kaks nädalat maal, lootsin teise osa lõpetada, aga läks nagu alati...:) Eks indu annab ikka.

Wednesday, September 18, 2024

Minu mänguasjad

   


Igas mehes on natuke poissi, kellele meeldivad värvilised mänguasjad:)

Monday, September 16, 2024

Kümme kildu. Numbrid

      


Kuigi olime hotell "Palace" remonditöödel osalenud ka varemalt, siis koostöö Soome ehitushiiuga "SRV Viitoset OY" oli just see - võib vabalt öelda - "elumuutev kogemus," mis andis määratu pagasi edaspidiseks ehitusettevõtja karjääriks. Kõik sai alguse taas Andrese, meie peadirektori, pakkumisest:

"Äkki tahad soomlastele alltöövõtjaks hakata?"

No kes poleks 1989.aastal seda tahtnud. Tol ajal tuli mingil põhjusel lepingu lisas välja tuua ka kasuminumber. Mina ei osanud midagi pakkuda, eks siis Andres arvas, et võiks olla kakskümmend protsenti lepingu mahust. Nii panimegi ja leping kirjutati alla:)  Täpselt ei mäleta ja dokumente sellest ajast säilinud pole, aga lisaks soomlaste paarikümnele ehk kümmekond minu meest oli objektil ametis. Mingeid huvitavaid suhteid lisaks töistele meil soomlastega ei tekkinud. Töömeestele teinekord suitsupakk anti, aga töö on töö ja mingit kõrvaläri minu teada ei aetud. Kuigi oleks võinud - olime ju ikka veel vaesed. Meenub üks nali - olime Spetsbaasilt saanud bilansist-bilanssi väikeekskavaatori (millega aastake hiljem kaevati minu Nõmme kodumaja vundament), aga selle vedamiseks polnud paremat lahendust, kui porteauto ZIL 130, mille kasti ronis väike masinake I-talast kombineeritud pealesõiduteede abil. Alati, kui hotelli ees aparaat autost maha hakkas ukerdama, kogunes kamp kohvipausi pidavaid soomlasi imelist mahalaadimist naeruhirnatuste saatel vaatama ja kommenteerima. Kord kukkus masin švellerilt maha ka, aga roomas vapralt edasi. Imeline aparaat oli - UNC 60.

Renoveeritud hoone oli nagu välismaal - päris hotell. Isegi toonane "Olümpia" ei andnud vastavat kvaliteeti välja. Lisaks töö eest saadud hüvitisele sain valuutabaari sissepääsukaardi, mis tagas vaba pääsu ja mingi allahindluse. Soodusprotsenti ei mäleta, aga kaardi number oli 169 - sellega sai järjekorrata sisse ka "Sub Monte" nimelisse restorani ja kuhugi veel. Number on oluline, sest ka mu töönase töösõiduki ning töötõendi number oli sama - 169.

Saadud kasumiprotsenti saatsin Soome töövahenditeks realiseerima varustaja-Milvi ning kolm tugevat töömeest. Milvile andsin kaasa mõnisada marka isiklikku raha ning palusin tuua vidoemaki. Kuna varustaja marssis juba minnes Soome tolli rohelisse koridori kahekümne viinapudeliga kohvris, siis polnud mingit probleemi naastest kohvrisse üks videomakk mahutada. 

Kaheksakümnendate lõpus maksime lisaks rublapalgale töölistele igakuist boonust 200 marka. See oli toonaseid hindasid ning ostujõudu arvestades umbes nagu teine palk.

Mida möllu - on ju???:)

Majaehituse pilt eelmisest sajandist, UNC aitab vundamenti valada.

Wednesday, September 11, 2024

Puutin ja pommitajad

   



 Lugesin eile, et diktaator soovib Türgi-visiidile lennata hävitajate eskordiga.  Arvestades Erdogani hiljutise väljaütlemisega, et Krimm tuleb tagastada Ukrainale, lendab putja nüüd Türki ilmselt pommitajate saatel.

Pildil diktaator (suuremas lennukis, kinnises ruumis) saadetuna pommitajate divisjonist.

wiki

Monday, September 9, 2024

Kümme kildu. Autod

   




 See oli enesetunde küsimus. Raha lihtsalt pidi leidma. Peale kolmandat kursust olin Emmaste EÜE-s meister, kolme kuu palk 1500 rubla. Minuga samadel tellingutel kõõlunud algajast müürsepast abikaasale sellist palka ma vormistada ei tihanud, sai pisut alla tuhande. Seda oli palju, aga auto ostuks ikka vähe. Minu naise isa olla olnud raskel klikiajal diplomaatilisel tööl, mille eest sai humaanse nõukogude võimu poolt tasuta reisi imeilusale Siberimaale. Õnneks kaevasid nad minu toonase ämmaga enne reisi plekkpurgitäie rohelisi rahasid kartulimaale, mille me minu esimese abikaasaga tema ema targal juhendamisel välja kaevasime. Ega siis ju valuutavahetuspunkte polnud:) Oli aga hea klassivend, kes juhtumisi merd sõitis ning rohelised rahad kapitalimaal teksapükste vastu vahetas. Kuidas ta nende kümne paari pükstega raudse eesriide vahelt sovjetimaale tagasi naases, pole öeldud.  Igatahes püksipaarid läksid tipi vanas peahoones õppinud majandusteaduste tudengitele nagu....soojad püksid:D Nii kogutud rublahunnikule lisasin kooli kõrvalt projekteerimisinstituudis töötamise eest saadud mõnisada lisaks ning peale Lasnamäe autoturul koos isaga ringivaatamist olin peatselt tumesinise Moskvitši omanik:) Isegi numbrit mäletan - 43-35 EAŠ

    Töölesuunamise sain nii soliidse, et patt oli Mossega ringi kimada. Kuulasin vanemate kolleegide juttu, et Žiguli vajas kanali peal järeleaitamist üksnes kord kuus, aga mina oma sinilinnuga käisin isa garaažis käsi õliseks tegemas kord nädalas, mõni nädal ka mitu korda. Selge see, et peab automüügiplatse kammima. Kollane 011 oli just see, mida olin otsinud. Küljekarbis oli küll auk, aga selle keevitas meie osakonna vana keevitaja Konstantin niimoodi umbseks, et polnud märgatagi. Kollasega sõitsin mitu aastat, siis vahetasin helehalli vastu, ikka 011 Mõne aasta pärast sain "ametiauto" - "Niva" oli minu paremuselt teine nõukaauto. Aastakse liiklesin veel töö-"Volgaga," ka ei ütle paha sõna.

   Elu muutus ilusamaks, rublavood tikkusid ojakesest jõeks muutuma - tekkis himu kasutada dekadentsliku lääne toodangut. Esimene oli "Fiat," aga selle müüja oli suli ning ostja loll. Autoke kestis napid pool aastat, siis müüsin vanaraua hinna eest maha.

   Edasi tulid juba krooni-autod, siis euro-autod, aga see on juba igav jutt.

Lugesin näppudel kokku - tuli puudu, lisasin ühe jala varbad - ikka vähe. Kahe käe ja kahe jalaga sain hakkama. Kokku olen ära pidanud 17 autot. 

   

Saturday, September 7, 2024

Kuuskümmend veini ja kaks viina

      


Tehnikaülikooli linnakupeol külastasime grupiviisiliselt (neli kunagist poissi ja sama palju tüdrukuid) salajast arhiivi, kus selgitusi jagasid üks apetiitne arhiiviproua (nii neljakümnene) ja arhiivi juhatajanna (kuivetunud saledik), tundus samuti täiesti töökorras olevat. Sõber Joel jäi selle nooremaga isiklikke koolimälestusi jagama, aga vanem proua tutvustas huvitavamaid väljapanekuid. Avastasin ennast TPI auraamatust (ise üldse ei mäletanud), kuhu olin enda nime jäädvustanud trükitähtedega.

   "Näh - õppisin viis aastat, lõpetasin cum laude, aga kirjutada oskasin ikka üksnes esimese klassi tasemel," kaebasin kenale prouale. Too mökitas  kohusetundlikult naerda. 



Kas tänapäeval spikreid tehakse? Me tegime a) volditud, b)rullitud, c)lahtiste lehtedena.

Siis viskasime mingi pisikest patja, eesmärgiga tabada auku. Selle mängu nimi oli miskipärast cornhole. Mul läks kaks raksu täpselt augu kõrvale, aga Joel sai esimese korraga sisse. Nojah...ta on mul mitme jutu peategelase prototüüp kah:D

Siis korkisime paar proseccot lahti ja Joel tõdes oma paljakut kammiga sugedes, et ega mehed ju ei vanane, mispeale sai meie kepimutilt (Viive toetas oma logisevat põlve elegantse spatsiirtokiga) vastu säärekonti korraliku kolaka. 

Aga pealkirjas toodud kogustes polnud midagi imelikku. Veider oli hoopis see, et tipikad kallasid käsu peale ülejäänud veini kanalistasiooni. Me oleks omal ajal seda küll muud moodi kasutanud, eriti veel koos TPedI tütarlastega:) 

Thursday, September 5, 2024

Vahepala

 


Lasteaias poisid reas

Päkapikumütsid peas

Kes neist kes neist ütle on

Tulevane Lendav Konn?

Wednesday, September 4, 2024

Kümme kildu. Teine

   



  Pool aastat peale taksisti-karjääri algust kutsus peadirektor mu oma kabinetti. Küsisin eesruumis igavlevalt sekretäri-Õnnelt, et mis küsimus, too kehitas laisalt õlgu. Olin ainuke kutsutu. 

"Kuidas taksosõit läheb?" küsis  muheda näoga Andres. Ta oligi selline üsna ladna vend, kunagine EÜE komandör. Tänastele noortele ei ütle EÜE midagi, toona oli see omalaadne sekt, eriti kui olid veteranmalevlase staatuses.

"Kurat, peaks ise ka sõitma," arvas Andres mu lühiülevaate peale. "Aga tegelikult on mul hoopis midagi muud pakkuda."

Pakkuda oli väikeettevõtte direktori koht. Andres võttis sealsamas telefonitoru ja helistas oma heale tuttavale Jaak Tammele "Kodamu" firmast, koostamaks tol ajal enneolematu moodustise - riikliku väikeettevõtte - põhikirja ja asutamisedokumente. Jooksin Endla tänaval asuva "Kodamu" kontori vahet ikka mitmeid nädalaid ja siis veel kogusin lisaks igast instantside allkirju. Lõppvaatus oli toonase ehitusministri Peeter Palu kabinetis, suruti kätt ja sooviti edu. Olime esimese viiekümne uudset ettevõtlusvormi viljeleva firma seas. 

Kõik-kõik oli uus. Saime ise valida objekte, töid, tellijaid. Asutamislepingus oli formaalselt meie katus küll Tallinna Hotellikoondis, aga mingit andamit ega aruandluskohustust neile polnud, suhtlesime nagu tavalise tellijaga. Esimest tööd mäletan - vahetasime hotell "Narva" roostetava plekk-katuse eterniidi vastu. Kontoris olime algul kolmekesi - mina, raamatupidaja ja üks tüdruk, kes kantseldas õmblejaid. Hakkasime nimelt kohe esimesest päevast õmblema hotellidele linu ja tekikotte ning mõne kuu pärast, kui saime kaubale kunstnikust Riiniga, ka erinevates mõõtudes riigilippe. Üks neist lippudest lehvis minu Nõmme maja lipuhoidjas ligi kolmkümmend aastat. Ehtne siid, mis siin rääkidagi.

Olime Eesti Väike-ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni asutajaliige ja läbi selle ka EVEA Panga asutajad. Asutamisekoosolekul igavledes vaatasin pangajuhti Boris Špunginit ja mõtlesin, kas ta on mu lapsepõlvetänava naabritüdruku sugulane.

Parematel päevadel töötas firmas viiskümmend inimest, ehitasime Seebi tänavale korraliku kontori, rajasime puidu-ning mööblitöökoja ja üheksakümnendate alguses saime tänu juhusele tööle "Tallinki" laevadele - põhiliselt interiööritööd, aga ka kauplused, laod ja kajutid. Paar töökest tegime ka "Transestonia" nimelisel laeval, mille kapteniks oli Avo Piht. "Tallinki" kontoris kohtudes ikka tervitasime. Nägin oma silmaga Soome TV varahommikustes uudistes "Estonialt" päästetute seas tol reisil reisijana kaasaolnud  kapten Pihti, äratasin toonase abikaasa ja käega vana teleka poole vehkides teatasin:

"Kaptenid peaks ju viimasena laevalt lahkuma, aga näe - Piht on pääsenud!"

Olin toona ja ka praegu veendunud, et ma nägin õiget meest. Sama meelt olid ka kõik tuttavad laevamehed.

Mis seob kokkuvõtlikult seda mälestuskildu - kõik nimeliselt mainitud on nüüdseks lahkunud igavikku.  

Pildil tüüpiline firmajuht üheksakümnendatel oma naise, hobu...ptüi - auto ja karvamütsiga.

Saturday, August 31, 2024

Vahepala

 


Kui üks tellija soovib duši asemel vanni ja teine vanni asemel dušši, siis oleks ju mõistlik kortereid vahetada, onju?

Pildil korter uusasumis, kuhu me duši asemel peame toppima vanni. Täiesti mõttetu töö!!!

Thursday, August 29, 2024

Kümme kildu. Esimene.

 Alustasin eraettevõtlusega kaheksakümne seitsmenda aasta detsembris. Tegelesin firmas ehituse ja kinnisvaraga ning kui peadirektor palus mul taksojuhtidele ruumid leida, siis ma ka leidsin. "Esra" oli Eestis  esimene erataksofirma - neil oli oma logo, autodel elektroonilised kahetariifilised taksomeetrid ja siniseruudulised plafoonid. Taksistid olid avarate ruumide eest tänulikud ja pakkusid ka mulle võimalust isikliku "Žiguliga" lisaraha teenida.. Palk polnud mul osakonnajuhatajana muidugi paha tolle aja kohta - sain 200 rubla pluss kvartalipreemia 40% põhipalgast, aga kuna olin ostnud just laguneva majakese ja plaanisin suurejoonelisi ehitustöid, siis peale tööd lisaraha teenimine oli igati teretulnud. Sain linnavalitsuselt (tookordse nimega rahvasaadikute nõukogu täitevkomiteelt) taksoloa number neli - kolm esimest olid "Esra" omanikud. Sõnade "ma kohe guugeldan aadressi" või "ma tšekin waze´i" oleks toona saadetud paremal juhul pea-arsti juurde, seega tundmatuid tänavanimesid "guugeldasin" paberkaardilt. Esimestel päevadel teenisin poole kuupalga jagu rublasid ja see ainult lisas indu. Kliendid olid enamasti lahked, imestasid taksomeetri üle ja paljud jätsid jotsi. Kõige ihnemad olid soomlased, need tahtsid raha kopka pealt tagasi. Samas oli parim jots natuke alla kaherublase otsa eest kümnekas - kümme rubla (Leninin pildiga punakas rahatäht) oli isegi kaheksakümnendate teises poole veel suur raha.

Ühel pimedal detsembriõhtul luurasin Balti jaama lähedal. Taksopeatuses ei tohtinud erafirma taksod seista - "päris" taksojuhid ähvardasid füüsilise vägivallaga nii auto kui taksojuhi kallal. Mingil hetkel oli rongist valgunud kamp kõik peatuses seisvad autod ära tarvitanud ning taksosaba asemel moodustunud kohvritega reisijate punt. Veeresin kähku ette, klientideks juhtusid kaks kulunud pappkohvritega tüdrukut. 

   "Me oleme leningradlannad," teatasid nad uhkelt. "Tulime kirjasõbrannale külla!"

Sõbranna elas Lasnamäel, mingi tundmatu nimega tänaval. Igatahes minu paberkaardil seda tänavat polnud. Laagna tee esimene jupp oli just liiklusele avatud ning seda mööda ma otsingutele suundusingi. Putrasin halvasti valgustatud tänavatel edasi-tagasi, aga kindrali nimega tänavat ei leidnudki. Tütarlapsed hakkasid ka natuke rahutuks muutuma, sestap pidasin auto kinni, näitasin üle tühermaa paistvate  valgustatud akendega üheksakordsete poole ja teatsin, et kuna nii uus rajoon, siis sinna teed veel  ei vii, peate siit üle põllu lippama. Kas oli neiukestel lihtsalt hirm või Venemaal selliseid rajoone hulgem, aga igatahes ilma mingi kobinata tasusid nad arve, ronisid autost välja ning hakkasid segipööratud ehitusmaastikul taamal paistva petlikult kutsuvalt kollaste akendega paneelika poole koperdama.

   Mina sel õhtul rohkem ei viitsinud, sõitsin koju ja lugesin teenitud rublad kokku:)

Pildil valmistan autot ette klientide teenindamiseks. 

Wednesday, August 21, 2024

Kaks puud

 


    Vana saar hakkas maja poole vajuma ja vaher varjas vaadet elutoast. Võtsime maha:)

Tulid mehed kuskilt kaugelt

Kaasas saed ja kirved

Õllekohver pudel viina

Vorst mis tehtud hirvest

No umbes nii me tähistasime taasiseseisvumispäeva:)



Saarest sai mingi ebamäärane lõkkelasu ning tüvest saeti grilliala pingid



Vaher ja mingi jagu saare oksi moodustasid ahjupuude saagimist-lõhkumist vajava hunniku.



Friday, August 16, 2024

Vale timm

 


    Tädi Tiiu (kaheksakümne nelja aastane, aga ikka veel käbe) ei nuuma panka, võtab pensipäeval enamiku rahast Maxima poe kõrval olevast automaadist välja. Viimati läks kuidagi nii, et sisestas kolm korda vale PIN-i (ta ise ütleb TIMM) ja masin sõi kaardi ära. Seisis mõnda aega automaadi kõrval, ootas ja koputas metallist jurakat, aga ei midagi. Kaart lännu, raha neetu! Vantsis siis lähimasse (kaks peatust) Swedi kontorisse, aga seal jälle häda - kuna vanainimene vara liikvel, siis kontor alles kinni. Sättis ennast sabasse, seisavad sõbralikult ja siis teatab tema taga seisev vanamees:

"Näh, seal kontoris palju lühem saba!"

   Tädi Tiiu vaatab. võrdleb järjekorra pikkust ja sups! teise sabasse. See ju lühem! Uksed avatakse, rahvas voogab sisse ja tädi Tiiu oma muret kurtma. Teenindaja on lahke, küsin dokumenti, suskab ette mingid paberid, mis vaja täita. Kui selgub, et tuleks arve avada, siis hakkab tädi natuke vastu punnima, et mul ju on arve, juba mitukümmend aastat, ma lihtsalt tahan uut kaarti. Selgus, et veider papi oli tädi suunanud SEB-panga järjekorda:)

   Õiges pangas ei läinud kaua aega, aga tädi arvamusele, et saab kohe uue kaardi, tõmmati kriips peale - kuni kümme päeva pidavat see asi aega võtma. Pahaselt puhisedes naases tädi Tiiu koju. Jõudis vaevalt üle ukse astuda - plõnn! mingi sõnum saabus telefoni. Aga ega tema ju oska neid avada, näeb ekraanil ainult esimest rida, et Swed on midagi saatnud.

"Ahhaa, küllap tuli teade, et saan kohe kaardi kätte," mõtleb tädi ning tõttab kontorisse (kaks peatust) tagasi. Ootab oma järjekorra ära ning selgus, et SMS lubas kaardile järele tulla 21.08.

No mis siin naerda, varsti oleme kõik sellised....vanad!:) 

Pildil tädi Tiiu väikese Konnaga

Tuesday, August 13, 2024

Temu.com

     



  Eile, pikima poja sünnipäeval, selgus vestluse käigus, et kõik mu kohalviibinud lapsed ja nende lapsed pidasid odavkaubamaja tooteid kes kõlbmatuks, kes sealt ostlemist mittesobivaks. Sünnipäevalaps teatas créme de la créme, et sealt ostetud rõivaid kannavad vaid asotsiaalid. Ma olin just valmis kiitma sünnipäevaks selga aetud odavat särki, aga jätsin targu ostukoha ütlemata. Lisaks avastasin hiljem, et olin hambaid pestes osanud mingil kombel pastajääke selja taha sülitada....no missa ütled!

    Temust olen hankinud üksjagu asju ja ainus pettumus toote kvaliteedis olid hambaorgid :)

Thursday, August 8, 2024

Mehed ja meri

  



  Tutvustamaks noorimat poega esiisade maaga, võtsime ette Hiiumaa kiirkülastuse. Esmalt kiidan taas Tiiu söögisaali - nii toit kui teenindajad igati kiiduväärt!



Muda küla oli sama koha peal, mis eelmise sajandi alguses, kui küla esimese majas sündis minu vanaisa. Emmaste raamatukogus nõudsin ühe tuntud autori teoseid, aga need oli miskipärast väljas:)
Aare juures saime uusi teadmisi suguvõsa ajaloost - kui minu vanaisa koos kolme vennaga Käina kõrtsist laulu lastes kodu poole jalutas, kutsuti lapsed ja naised tuppa ning talumehed otsisid hangud-hargid välja - olevat olnud siuksed tülinorijad tüübid:) Aare andis mõned vorstid kah kaasa.
Vanajõe orgu vaatasime ka - rääkisin pojale tõsielujuhtumist, mil paarkümmend aastat tagasi vedasin firma kogu koosseisus (toona paarkümmend inimest) Hiiumaa-ekskursioonile ja Vanajõe orgu jõudes uuris elektrikuonu Anatoli, et kas vesi juua ka kõlbab. Mina vastu, et muidugi, see ju allikast tuleb. Siis ronis Tolik järsust kaldast alla ning ammutas peoga vett - ise kiitis, et küll on maitsev. Aga samal ajal, kümmekond meetrit ülesvoolu kusi plaatija Igor parajasti hea sortsu samasse allikavette. Küll me naersime, aga Anatoli sülitas veel õhtulgi "head allikavett" välja.



Ei saanud jätta vahele Viskoosa Kultuuritehast. Ausalt öeldes peale jäätisemaiuste seal muud emotsiooni ei tekkinudki. Ai, siiski - vetsude uksed olid mingi kahtlase ollusega kokku mäkerdatud, ma ei julgenud sisse minnagi:


Aga sissekande päises võib näha meie vabariigi kaitseks soetatud esimest partiid "Patriot" rakette,  mille patareid on paigutatud salajasse asukohta kohe Eiffeli torni külje all:) 


Wednesday, August 7, 2024

Mõistatus

 



Mis on pildil? Palun mitte pakkuda kergejõustiku ja eriti teivashüppega seotut!

Sunday, July 28, 2024

Peenis rukkis

 



  Helistab sõber (see teine tagumik) ja uurib, kas saaksin pisut nõu anda. Ehitusalast. Me oleme küll kursavennad, aga praktilise ehitusega pole ta kunagi kokku puutunud. Tema abikaasale pärandati väike majutusasutus ning selle appdeitimiseks tuleks duširuumid rajada - vaat seda ma oskan ja olen enam kui pool töist elu tegelenud. Niisiis helistab ja uurib:

   "Kas oled traktoriroolis?" 

    Mäletate ju mu oranžikarva õnne? Mina vastu, et eile traktordasin mõned tunnid, aga meelsasti oleks nii toreda masinaga veel sõitnud. Tema vastu, et aja naabritel ka muru madalaks!

   Vaatasin aknast juhtumisi naabri voogavale viljapõllule (kes on käinud, need teavad seda avarust) ning ühiselt arutledes jõudsime mõttele, et labürindid ning tulnukamärgid põldudel on eilne päev. Mõttetalgute tulemusel sündis idee lõigata naabri põllule hiiglaslik peenis, las siis õhulaevade kaptenid imestavad! Natuke veel ideed mäludes arvas sõber, et võiks ju vabalt olla kaks ühes - peenis-labürint, Kabli saaks lisaks jõest mereni laiuvatele liivarandadele uue turismiatraktsiooni!  

  Pildil vaade aknast naabri peenise-põllule.

Tuesday, July 23, 2024

Kaks tagumikku

    



     Kuna  m õ n e d  kirjutavad siin hooga  moepostitusi, lisan ka oma panuse:

koht - Pääsküla rabalähedane

aeg - suvi

modellid - vanurid, peaaegu raugad

riietus - rahvuslikumal meeskodanikul lipuvärviline, kerglasem tegelane tibukarva. Miskipärast pungitab mõlemal meeskodanikul midagi paremas taskus, mis see võiks küll olla???

Monday, July 15, 2024

Kolmteist tabletti

  



  Sõber ja kursavend helistas hommikul:

"Täna on koolivenna sünnipäev, lähme külla!"

Natuke mõtlesin, siis tuli meelde. Sõber võttis kingiks kaasa Barca lipu - sünnipäevalaps sai üheks päevaks kasutusõiguse. Kakskümmend aastat tagasi kinkisime kursavendadega juubilarile lipuvarda koos paigaldusega - samasse vardasse tõmbasime nüüd Barca lipu.

Kui ähkides trepil istet võtsime, ehmatas sõber:

"Pagan, tabletid jäid võtmata!"

Mehel oli novembris raske infarkt, nüüd sai paar päeva tagasi rangluu alla südametegevust reguleeriva vidina. 

"Ma olen humanoid," teatas ta haiglast saadetud pildi allkirjas.

Kui hakkasime raviskeeme võrdlema, selgus loomulikult, et mina olen kõige tervem mees - infarktihaige päevane kogus kolmteist tabletti, lihtsalt vanal mehel seitse ja mul poolteist:)


Saturday, July 13, 2024

Udumäe kuninga tütar

 



     Kes elab udu sees, kes elab paksu udu sees, kes elab udu sees? Udumäe kuningas muidugi koos tütrega:)

    Vaatasin isegi binokliga, aga ei....ei kuningat ega tütart....

Wednesday, July 10, 2024

Tom Sawyer ja tema meeskond

 


Kui tädi Polly palus aeda värvida, oli meeskond kohe hakkamas - minu noorim poeg oma prutaga.

"Kas pintslit oled varem käes hoidnud?" küsisin tütarlapselt.

"Ei, aga ma olen näinud oma vanemaid aknaid värvimas," vastas neiu malbelt.

Nagu pildilt näha, võib noortööline edaspidi esineda ka kogemusnõustajana:)

Saturday, July 6, 2024

Kättesaamatud munad




Abikaasa otsustas maakodu rikastada uue külmikuga. Kui osav noormees veoteenustest oli tohutusuure kapi kööki nüginud, seisis naine nukralt külmiku avatud ukse ees ja tähendas kurvalt:

"Munadeni ma küll ei ulatu!"

Nii ongi.

Meenub tuntud tudengilaul: "M-u-u-unad, m-u-u-unad, m-u-u-unad kadunud...." 

Ekstra musikaalsetele otsisin ka laulu välja - http://www.bandeesti.ee/laulud/naitalaul.php?laul=893



Thursday, July 4, 2024

Ühekordne

 


Ühekordne


Lõpuks jõudsin nii kaugele, et vahetasin oma vana kastika pea uue “Subaru” vastu. Eelistasin bensumootoriga isendit, aga mingil põhjusel valmistas Jaapani autotootja oma bensu-nelikveolisi peamiselt automaadiga, seega tuli pikalt luurata, mil ilmub müüki paariaastane ning vähesõitnud bensiini-manuaal. Jätsin oma vana kastika müügiesindusse ja põristasin uue setukaga proovipäevale. Automüüjad olid nii lahked, et tavapärase paari tunni asemel andsid prooviauto terveks päevaks. Vana “Fordi” suhtes olid nad algul üsna skeptilised, et liiga suur kütusekulu ning aastate taak ja…., siis lõpuks, peale kastika tõstukil ülevaatamist saime ostu-ja müügihindade vahes kaubale. “Subsik” oli kasti-”Fordiga” võrreldes nagu mänguauto, samas kiirendada süstis üsna reipalt. Oluline oli kahtlemata ka see, et vana auto linnakulu ulatus sinna viieteist-liitri kanti, uuel nelikveolisel peaks see jääma alla kümne.

Tegin tiiru Õismäel, võtsin suuna Hüüru poole ning sealt kimasin Laagri suunas. Kuidagi jõudsin Männiku teele ning hinge sigines nukrus – paar kilomeetrit veel ja ongi Liiva kalmistu. Kuigi ma lahkunuid tihti meenutan, pole ma pigem “kalmistuinimene” – käin vaid surma-ja sünniaastapäevadel lähedaste haudu korrastamas ning ilusa talveilmaga ka jõuluajal. Nüüd tekkis tahtmine Anjutale autot näidata. “Subaruga” ma kalmistuväravatest sisse ei paarutanud, jätsin sündsalt teeveerde. Ostsin kirudes (sest sularaha oli taskus vähe) lettidelt kauplevatelt vanamuttidelt mingi potilille ning raha jagus ka veel lihtsa plasttopsis küünla jaoks.

Minu kahekohaline kalmuplats oli kalmistu tagaväravatest midagi kuuesaja meetri kaugusel. Jalutasin rahulikult, vaatasin hauakivisid ja haudadel askeldavaid vanainimesi. Mõistsin kuidagi eriti selgelt, et olen ületanud Rubico – ees on üksnes alamägi, mõningate võimalike tipujõnksatustega. Ühest küljest muigasin oma mõttekonstruktsiooni üle, teisalt tuli nutt kurku, sest just siin, kalmistul, tajubki ju inimene omaenda elu tühisust.

Plats oli okkaid ja lehti täis. Tavaliselt näppasin ma kõrvalkrundilt hauakivi taha peidetud murureha, aga üllatuslikult askeldas seal mingi tädi, kes sama rehaga hoolega sodi kokku riisus. Midagi oli ta juba kogunud, sest sealsamas kõrval seisis kopsakas sajaliitrine prahikott. Niisama nohisedes tundus imelik läheneda ja küünalt ning lillepotti graniidist hauakivile asetades ütlesin vaikselt:

Jõudu riisujale!”

Oletatav tädi pööras ehmatades ümber ning osutus sellises eatus keskeas prouaks. Jalas lühikesed nöörsaapad, korralik tumeroheline tsipa alla-põlve mantel ning muidugi blondid lainelokid. Kuidas ma küll nende blondiinide otsa koperdan, isegi kalmistul!

Jõudu tarvis!” tuli asjakohaselt hillitsetud häälel vastus.

Kõrvalkrunt oli üheksakümnendatel katusepakkujana tuntud eestlastest koosnenud pätikamba pealiku pere päralt. Meenusid mingid artiklid kõmuajakirjast, kus ennasttäis kohalik “mafiooso” oma peret ja elamist presenteeris. Nahistasin vaikselt lille istutada ja arutlesin omaette, kas see blondu võib tõesti olla Kätriin, tolleaegsete ajakirjade kaanetüdruk. Anjuta lahkumisest oli nüüdseks möödunud õige mitu aastat, aga ma polnud kõrvalkrundil kunagi kedagi näinud. Samas oli kalm korralikult hooldatud ja lilletatud-küünaldatud. Ega sellest poleks muidugi saanud järeldusi teha, sest näiteks minu vanavanemate haudu teises linna otsas asuval kalmistul korrastasid neli korda aastas tellitud asjamehed. Saatsid veel alati pildi “enne” ja “pärast,” kõik toimis nagu kellavärk.

Sättisin küünla kivi ette ja kobasin taskuid. Muidugi olin tulemasina autosse unustanud, uksetaskusse. Ses suhtes olin üldse kehva mäluga, nii mõnigi kord käisin teistel kalmudelt tuld näppamas – mingi oksaraag ikka leidus, kangutasin põleval küünlal kaane pealt sain hõõguva raoga oma küünla süüdatud ja kaas peale tagasi. Paari meetri kaugusel askeldava proua nähes pidasin sellist operatsiooni kohatuks ning küsisin oma kõige mahedama häälega:

Vabandage, proua, ma olen küünla süütamisega hädas, kas te saaksite tuleabi anda?”

Kui riisumistööst õhetav naabrinna minu poole pöördudes muigas, sain kohe aru, et tegu on tõesti kunagise ettevõtjate hirmu lesega.

Jaa, ikka saab,” vastas Kätriin (või oli ta ikka Kätriin?) lahkelt ning koukis ettevaatlikult, et lillakaid küüsi mitte murda, mantlitaskust tulemasina. Korraks puutusid me käed kokku – naise sõrmed olid soojad ja nahk tundus pehme.

Küllap määrib ühe kreemiga hommikul ja teisega õhtul,” arvasin küünalt süüdates. Tundsin seljaga, et proua mind jälgib. Tulemasinat tagasi andes proovisin hetke tema kätt hoida, aga seda ei lubatud. Sõrmed olid ka külmemad kui ennist.

Tänasin ning viibates koti poole uurisin:

Kas tohin aidata?”

Kätriin noogutas ning lasi juba puntraks sasitud kotisuudmest lahti. Ega see midagi kaalunud, aga härrasmees ikka aitab abivajavaid naisi, on ju?!

Vinnasin koti konteinerisse, poetasin oma küünlajäägid teise ning lonkisin tagasi auto poole. Proua pani kiirema käigu sisse ja mul jäi vaid imetleda ta pulksirgeid jalgu.

Selline seiklus siis,” arvasin ning heietasin veel üheksakümnendate mõtteid.

Tegelikult seiklus alles algas, sest väravast väljudes nägin ma kohe, et proua on hädas – pikaksvenitatud käega vehkides käis ta ümber luigevärvi Mersu nagu püüdes seda kõrvitsaks võluda. Nähes mind, muutus ta murekipras nägu justkui rõõmsamaks ning sama käega nüüd juba minu poole vehkides hüüdis üle autotee:

Kas saaksite palun nüüd mind aidata?”

Puldi patarei oli tühi, auto uksed ei avanenud. Pakkusin mehelikku nõu, et küllap vajab pult uut patareid. Seepeale avanesid minu autosse roninud Kätriini suu ja meeled.

Ma arvasin kohe, et sa oled tõeline mees! Kuidas me küll varem pole kalmistul kohtunud, Sulev on ju juba üle kümne aasta juba läinud,” kudrutas ootamatult jutukaks muutunud naine. “Sa ikka tead, kes Sulev oli?”

Ma üksnes noogutasin, sest hämaras harjumatult väikese autoga tihenevas tipptunni-eelses liikluses loovimine nõudis tähelepanu.

Selveri” parklas kruvisin oma võtmehoidja küljes leiduva miniotsakute komplekti abil puldi lahti, tuvastasin nööppatarei numbri ja pakkusin, et käin kähku teisel korrusel ära, aga kus sa sellega! Kätriin haakis end mulle käevangu ning tipsis kenasti kõrval. Eskalaatoril veel päris:

Sa käid vist jõusaalis?”

No millisel mehel seepeale ei tõuse? Mul näiteks tõusid suunurgad.

Vastavalt stendilt leidsin kiirelt õige nööbi ja eskalaatoril alla sõitsime nagu ontlik keskealine paar ikka – käsikäes. See oli taas proua initsiatiiv. Samuti oli Kätriini ettepanek tähistada patarei taastoimimist pudeli veini ning kohvi ja koogiga. Kook olla tal hommikust saadik kodus ootamas, aga veini valis sealtsamast “Selveri” alkoosakonnast. Pean tunnistama, et olukord oli ühelt poolt meelitav, samas nagu tsipa ohtlik – ma ju ei teadnud sellest naisest midagi muud, kui kunagi meediast loetu. Samas polnud tükimat aega naisinimesega intiimselt suhelnud – Paldiski seiklus sumbus peale militaarobjekti valmimist ja paraku mitte minu tahtel. Raili oli nii kena ja kirjutas pika meili, miks selline suhtlusviis talle ikka ei sobi. Vastasin ühe sõnaga – “selge” ja sellega oligi kõik öeldud. Kuigi selge polnud mul midagi, aga ju siis mehed ongi see juhmakam sugupool.

Vähemalt rõõmustasin selle üle, et Kätriini kodu asus samuti Nõmmel, poolel teel Kivimäele. Tiksusin tasakesi Mersu sabas üle raudtee, naise koduvärav avanes kah puldinupu vajutusega ning hoovis oli parajalt kaks autokohta.

Kes siin muidu teise autoga pargib?” mõtlesin rumalalt.

Muidugi oli kodus ootamas pisike karvane koerake, kes algul mind pelgas, aga hiljem, kui sokkisjalgselt diivanil istusin, end mu kõrvale pikutama keris. Kätriin sebis köögisaarekese ääres kohvi niristada ning plaadikooki lõigata, ise samal ajal midagi ümisedes. Kui ma korgitseri otsides kapisahtleid inspekteerisin, pani naine oma hoolitsetud küüntega käe mu pihale ning puusaga suunavat müksu andes juhatas õige sahtli. Kruvisin korgi pealt ning kallasin veini välja.

Millega sa siis tegeled, kui kalmistul naisterahvaid ei aita?” päris perenaine, sihvakad sääred kenasti enda alla keritud.

Ma ...ma olen ehitaja,” ütlesin ja ega ma ju ei valetanud.

Aaaa, seda ma vaatasin jah, et sihuke lihtsama töö mees,” tuli Kätriini punaste huulte vahelt halastamatu tõde. Samas taipas ta enda taktitust ning üritas parandada:

No et mitte mingi tühja plära ajaja – ärimees või poliitik või midagi!”

Naeru tagasi hoidmaks tegin näo nagu oleks vein kurku läinud ja köhatasin päris mitu korda, puksumist summutamaks.

Andsin veel hagu alla:

Näädsa, naine läks kah minema!”

Aga lapsed?” uuris perenaine huviga.

Üks suri üsna pea peale sündi ja teisest ei tea ma midagi, me ei suhtle,” vastasin seekord ausalt. Kätriin reageeris suure lonksuga veinipokaalist ning pokaali diivanilauale asetanult nihkus mulle lähemale.

Mul on kahju,” pobises ta juba pehmevõitu keelega. “Mul pole üldse lapsi.”

Ainult täiesti empaatiavõimetu mees jätaks naisterahva sellisel hetkel lohutuseta! Vaevalt sain parema käe toetavalt Kätriini õlale asetada, kui naine sipsti! ennast mulle sulle väänas.

Hoolitse mu eest, va võrgutaja!” pobisesid hetääri huuled ning pikaküünelised sõrmed kudistasid mu turritama tõusnud kuklakarvu. Midagi polnud teha, mehelikkust defineeriv organ turritas naise iha peale samamoodi ning peale pikka suudlusmaratoni vajusime pattu sinnasamma nahkdiivanile. Kätriini jõusaalides voolitud keha lainetas kui torm Voosi kurgus ning mina püüdsin merehädalisena kuiva jalaga kindlale maale jõuda. Ei õnnestunud, sapsud said märjaks, rääkimata värisemisest. Tasapisi hakkas veri taas ajuorganisse jõudma ning seletamatu ebamugavustunne sundis vaikselt diivanilt tõusma ja ikka veel ägavale prouale tähelepanu pööramata vannituba otsima minema. Miskipärast tundsin pimedas koridoris külma hingust mööda libisevat.

Sulev!” taipasin ja rabedalt uksega mürtsatades lukustasin end vannituppa. Vannituba oli korralik, suure vanniga. Istusin ja selitasin pead ning ihu. Päris vanni ei roninud, sain end kasitud suure kahekohalise valamu abil ning kuivatustorult leitud saunalina ümber alakeha, riided näpus naasin elutuppa. Kätriin oli end istuli ajanud ning ilmselt kaks pokaali minu spaa-ürituse ajal tühjendanud, sest pudel laual oli täiesti kuivale jäänud.

Kui vana sa oled?” uuris kunagine kaanetüdruk üsna pehme keelega. “Seisab sul igatahes hästi oma vanuse kohta.”

Võtsin seda komplimendina. Kui “Kroonika” ei valetanud, siis oli Kätriin minust kaks aastat noorem. Küllap tema arvates üle viiekümnesed mehed olidki juba täiesti kasutuskõlbmatud. Ajasin vaikides püksid jalga. Oli arusaadav, et mingit unejuttu ma siia lugema ei jää. Astusin sammukese diivani poole, et siivsalt hüvasti jätta, kuid naine tõstis resoluutselt käe:

Ei-ei, mine lihtsalt minema. Mul oli täna korralikku keppi vaja, aga mingit musi-kalli värki ma sinuga ei soovi.”

Mõtles hetke ning lisas kiusakalt itsitades:

Ja ehitada pole mulle ka midagi vaja!”

Seepeale polnud mul enam muid variante, kui viisakalt taanduda. Ju ma ikka vist kena õhtut või midagi soovisin, aga lahkusin tagasi vaatamata ja uksega prõmmimata. Autosse ronides heitsin pilgu akende poole, sest Paldiski kuum kallim oli mu ära hellitanud aknalt järelelehvitamisega, aga kus sa sellega – kõik tuled olid kustutatud ja kui valge Mersu poleks oma kohal seisnud, oleks võinud arvata, et kodus pole kedagi ning eelnenud tunnid olid halb uni. Liugvärav avanes seespoolt lähenedes õnneks automaatselt ja kodu polnud kaugel.

Kodus istusin ümmarguse köögilaua taga, krõpsasin ühe õlle lahti ning uunis lasanje soojenemist oodates mõtlesin, et kuidas mul ikka niimoodi juhtub.

Olgu see viimane kord!” ähvardasin näpuga viibutades oma varju. Mu meelest too irvitas.


Teksti illustreerival pildil saab aimu minu tavapärasest käitumisest lähedase kalmul. Viin lilled ning pudeli - järgmisel korral on pudel salapärasel kombel tühjenenud ning lilled närtsinud...