Tuesday, May 24, 2011

Rumeenlane, va valevorst


Tellija kiidab mu mehi. Et kõvad rügajad ja no problems. Tegelikult üks ikka oli. Nagu töömehed ikka, tikkus proletariaat vennastuma kohaliku abitööjõuga (tassis prahti, värvis põrandaharjaga keldris seinu). Ülemaailmsest revolutsioonist ja kirjaoskamatuse likvideerimise programmist rääkimise asemel arutasid kodanikud miskipärast hoopis peremeeste jagatavate rahaliste hüvitiste teemal ja minu muidu nii kannatlikud ja firmatruud töömehed (välja arvatud eriti truu torumees) võtsid üles kiunu, et rumeenlane, kes elab kuuris, saab nendele lubatud tunnitasust pisut rohkem.
Egas midagi - kui tellija oli töömeeste kiitmisega jõudnud sinnamaani, et kas nad minult ka piisavat rahalist hüvitist saavad, võtsingi teema jutuks, et muidugi, aga miskipärast rumeenlane, kes elab kuuris (tassib prahti ja värvib põrandaharjaga keldris seinu), saavat minu oskustöölistest kõrgemat tunnihinda.
Ja mis selgus! Tegelikkus osutus hoopis roosamaks - rumeenlane, va valevorst, saab tegelikult hotelliomanikult ca kolmandiku vähem minu meestest.
Aga äkki oli midagi töömeeste omavahelises kommunikatsioonis tõlkes kaduma läinud????

Pildil võõrtööline, kes ilmestab enda puhkehetke enesekriitilise plakatiga - tõesti, milleks valed?

5 comments:

helle said...

Mul tuli meelde loosung "Kõigi maade proletaarlased, ühinegem!"
Kas see kapitalismi viljastavates tingimustes ikka kehtib?

AV said...

Rahvasuu räägib lugu, kuidas istunud kurb sisserändaja Helsingis Stockmanni trepil, ees purk ja kõrval silt, et naine-lapsed vaja toita, aga raha põle. Purki ei laekunud suurt midagi. Siis astunud ligi lahke soome noormees, sirgeldanud sildile paar soome sõna juurde ja raha hakkas tulema nagu muda. Inimesed lugesid, naersid ja avasid tengelpungad. Pärast lasknud sisserändaja lisatud teksti ära tõlkida. Seal seisnud: "Stockholmi laev läheb 18.00 ja mul pole piletiraha".

neiud ärevil said...
This comment has been removed by the author.
Bianka said...

On aeg lisada töölepingusse konfidentsiaalsuse klausel... Täpsusta igaks juhuks veel vene keeles üle, et just palganumbrid on salastatud info. Seda keeldu rikutakse nagunii, aga siis ei saa nad vähemalt sinu juurde õiendama tulla ;)

konn, lendav konn said...

SEe konfidentsiaalsuse värk kehtib valgekraede puhul, aga sinikraed ei tea sest midagi. Räägivad nii ehk teisiti, ükski allkiri ei sulge suud võitleval proletariaadil!