Thursday, February 23, 2012

Ärimees


    Loen Mihkel Tiksi pealkirjas nimet raamatut ja äratundmisrõõm vallutab mu kalestunud meeli. Eks ma midagi olin tema elust kuulnud, äritegemistest lugenud, aga et ka eraelu sedavõrd avameelselt käsitlenud (muidugi mehe vaatevinklist), esmalt natuke ehmatab. Samas on need kapitaliookeani ujuma visatud ärimehe võitlused iseenda ja kaaskapitalistidega nii üheselt tuntavad ja tuttavad, et külmajudinad tulevad peale. Esimesed Soomes-käigud, salaviinapudelid püksi peidetud, naistega Rootsi ja lastega Soome, siseheitlused kalgi ärimehe hinges, et keda jätta ja keda võtta, mahajätmised ja -jäämised, majaehitamine ja probleemid lastega... Laevadel töid tehes sattusin ka mina alatihti kokku lipsustatud kunagiste kursa-või koolivendadega, kes võisid endale minu lahja õlleklaasi asemel lubada "Otsa" baaris kulistada kallist margikonjakit ja ka ülesõiduks võtta vanniga kajuti. Äkilised sissetulekud ja ootamatud väljaminekud, pangakrahh ja valuutakooma, sõpradele uhkusega valuutapoest ostetud "Mehukatti" ja kohalikust nurgapoest odavaima viina segust kokteili pakkumine;)
   Kui Tiksi "Korvpalliromaan" oli nagu endistele meeskonnakaaslastele natuke ärapanemise maiguga ja "Elumees" ei jätnud üldse mingit muljet, siis "Ärimeest" soovitan kõigile, kel üheksakümnendate alguses kapitalismilained üle pea lõid. Mulle meeldis!

Pildil tervitavad esimest korda Soome saabunud ärimeest tohutud rahvamassid

6 comments:

tyyp said...

Settings => Comments => Show word verification for comments? => paned linnukese NO!

konn, lendav konn said...

Aitäh, tehtud!:)

Bianka said...

Ma kirjutan ka praegu raamatut meie firma äri-ajaloost ;) Ise teen ja ise kirjastan (trükin) firma 20.aastapäevaks ja lugeda saavad seda vaid need, kes pidusse tulevad. Aga meil siin keset metsi ja karulaasi polnud ei laevu ega Soomet, ei kõrget lendu ega valusat kukkumist. Mehukatti ja vene salaviin olid küll ;)

Alice said...

Ja "Mängumehest" mitte sõnakestki. See ikka ju kõige parem ja äratuntavam. Lapsepõlv ja kaunis noorusaeg tuleb kohe meelde. Ja üldse pole ilus teise sugulasi sedasi maha teha. Kui neljas osa välja tuleb, siis soovitan autoril konna suurejoonelise elu põnevamad episoodid ka sisse põimida.

konn, lendav konn said...

Aliis - kuidas ma maha teen?? Loe kohe hoolega viimast lauset - soovitan "Ärimeest" lugeda.

Alice said...

No Sa ju kirjutad, et "Elumees" ei jätnud üldse mingit muljet. Kuidas seda nimetada ja "Korvpalli romaanis" on terve lause minust kirjutatud ning sina nimetad seda endiste meeskonnakaaslastele ärapanemiseks. Juba selle 1 lause pärast tasub seda lugeda.