Tuesday, September 18, 2018

Kuidas hiidlased kosjas käisid

   

   Täna vanaproua sünnipäeval sai taas oma Hiiumaa-poolse suguvõsa koorekihti näha ja kuulda ennekuulmatut lugu sellest, kuidas Valdo Hellet kosis. Aasta oli siis 1963
    Noored olid tuttavad juba Kärdla keskkooli viiendast klassist saadik, ka Tallinna kõrgesse kooli mindi koos. Ometi tuldi sama targalt Hiiumaale tagasi, ei pulmakelli ega midagi. Helle oli hakanud juba tasahilju saare peal püünis-ja põllepaelu seadma, aga ühel õhtul põristas Valdo oma välismaa motikal ("Jawa") tema hoovi peale, kus näitsik Helle lehmale kartulivagude vahel rohtu kitkus ja ema piimaplekiga üle õue tuli. Niikut Valdo "Jawa" hargile tõmbas, lasi poiss kohe püksid alla. Nimelt olid tal pidulikuks puhuks poripükste all veel korralikud kaatsad, sest ega kuuekümnendatel Hiiumaal veel palju asfalti ei laotatud. Aga poripükste sääretorust kukkus välja teepunši pudel - tehti sellist jubedat jooki.
     "Sa mulle naiseks tuled?" küsis pudeli pudenemise tõttu pisut pire Valdo.
     "Niimoodi küll ei tule," vastand Helle ja ligitõtanud Helga, tulevane ämm, teatanud, et tema tütrel on kosilasi külla ja kapaga.
     Läindki Valdo sama targalt minema, punšipudel põues, aga ega ta kaua manguma ka pidanud.
Paari nädala pärast noorpaaril viiekümne viies pulma-aastapäev!

    Pildil on Valdo küll lahkumas, aga pea ta tagasi ei tule!

No comments: